Kur bëhet fjalë për vajzat dhe marrëdhëniet e tyre me prindërit, ekziston një besim i përgjithshëm që lidhja që ekziston midis nënave dhe vajzave është shumë më e fortë dhe më e thellë se ajo midis baballarëve dhe vajzave. Njerëzit mendojnë se baballarët kanë shumë më pak ndikim në jetën e vajzave të tyre sesa nënat ose madje nuk kanë aspak ndikim.

Megjithatë, studimet tregojnë se kjo nuk mund të jetë larg nga e vërteta. Baballarët kanë një rol shumë më të madh në jetën e vajzave të tyre sepse ata janë thelbësorë për zhvillimin e tyre të duhur mendor, emocional dhe fizik.

Sipas një studimi të botuar në Gazetën e Psikologjisë Familjare, vajzat që kanë marrëdhënie të mira dhe të shëndetshme me baballarët e tyre kanë një rrezik të zvogëluar të shfaqjes së ankthit dhe depresionit, dhe ato janë gjithashtu më të mira në menaxhimin e stresit. Ato gjithashtu kanë nivele më të ulëta të kortizolit dhe janë më pak të ndjeshme ndaj ndryshimeve emocionale në kohë krize.

Kur baballarët janë të pranishëm dhe janë të përfshirë në jetën e vajzave të tyre, këto të fundit janë më të mira në rregullimin e emocioneve të tyre dhe në administrinim e reagimeve e tyre në situata të rrezikshme. Për më tepër, ato janë më të hapura për ndjenjat e tyre dhe kjo ndihmon në përgatitjen e tyre për të formuar marrëdhënie të shëndetshme, domethënëse dhe përmbushëse me njerëzit e tjerë më vonë në jetë.

Për më tepër, baballarët që kanë një lidhje të ngushtë, emocionale me vajzat e tyre, mund t’i ndihmojnë ato të kenë një kontroll më të mirë mbi jetën e tyre, të jenë më të përgjegjshme, të zhvillojnë një imazh pozitiv dhe të rrisin besimin e tyre.

Përveç që kanë një ndikim të madh në zhvillimin emocional të vajzave të tyre, baballarët plotësojnë gjithashtu nevojat e tyre financiare dhe madje kontribuojnë në shëndetin e tyre fizik.

Hulumtimi i botuar nga Lenna Nepomnyaschy, një profesoreshë e asociuar në “Rutgers School of Ëork Social”, ka treguar se:

“Përfshirja e babait jorezident në jetën e një fëmije shoqërohet pozitivisht me pasiguri më të ulët të ushqimit, si në fëmijërinë e hershme, ashtu edhe në atë të mesme. Kjo mund të përfshijë kohën e kaluar me fëmijën, kontributet monetare dhe mbështetje “në mirësjellje”, siç janë trajtimet, dhuratat dhe pagesa e shpenzimeve mjekësore ose të kujdesit për fëmijë. ”

Për dallim nga disa dekada më parë, sot ka më shumë mundësi që baballarët të përfshihen në jetën e vajzave të tyre që nga fillimi. Dhe kjo është e rëndësishme sepse sa më parë që baballarët marrin pjesë në plotësimin e nevojave të vajzave të tyre, aq më e fortë dhe më e palëkundur është lidhja midis tyre.

Qoftë duke ndërruar pelena, duke i ushqyer ato, duke i lëkundur për të fjetur, duke i nxjerrë jashtë për shëtitje ose duke luajtur me to kur të jenë të vegjël, baballarët mund të përfshihen në jetën e vajzave të tyre që nga fillimi dhe ata mund të jenë një shoqërues të shkëlqyeshëm për to./filozofia.al

Autore: Riley Cooper
Në shqip nga filozofia.al

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu