Artikuj

Ballina Artikuj

Letrat më të famshme të dashurisë!

0

Vincent Van Gogh, artisti i famshëm holandez i shkruan Theos, vëllait të tij, duke i përshkruar dashurinë për kushërirën e tij Kee, e cila nuk e pranoi kurrë, 1881

Përse ka rëndësi e bukura?

0

Nga Roger Scruton

Nëse kurdoherë, nga periudha 1750 – 1930, do të pyesnit njerëzit e kulturuar të asaj kohe se “Cili është qëllimi i poezisë, artit apo i muzikës?”, ata do t’ju përgjigjeshin: “E bukura!”.

Schopenhauer mbi dashurinë e grave!

0

Arthur Schopenhauer (1788-1860) është ndër filozofët me ndikim të madh në filozofinë perëndimore. Ai njihet më së shumti me veprën e tij të ndarë në katër libra “Bota si vullnet dhe përfaqësim”.

Osho për Jalaluddin Rumi-n!

0

“Rumi nuk do të thotë asgjë, është emri i një vendi, për shkak se ai erdhi nga Rum ai u quajt Rumi. Mesazhi i tij është Dashuria dhe ai i përket kategorive më të larta të Buddha-ve. Ai ishte njeriu që krijoi një metodë të re meditimi, whirling ose duke u vërtitur, rrotulluar.

Filozofi më i “rrezikshëm” për t’u lexuar!

0

Arthur Schopenhauer ishte një nga filozofët më të njohur gjermanë, i spikatur për pesimizmin ateist deri në kufijtë e reales, por njëherazi edhe për qartësinë filozofike. Tolstoi e konsideronte si mendimtarin më të madh të botës, duke e gjykuar deri diku Friedrich Nietzschen si “superuesin” e Shopenhauerit.

“Rivali” i Frojdit!

0

Psikiatri zviceran Carl Gustav Jung (26 korrik 1875 – 6 qershor 1961), së bashku me mikun dhe më vonë rivalin e tij, Sigmund Freud, konsiderohen themeluesit e psikologjisë analitike moderne.

Pse marrëdhëniet moderne janë kaq të palumtura…?

0

Pse është kaq e vështirë të mbash një marrëdhënie në ditët e sotme? Pse njerëzit janë bërë ‘të paaftë’ për lidhje afatgjata? Mos vallë, kemi harruar se si dashurohet? Ose më keq akoma, mos vallë, nuk e dimë çfarë është dashuria?

Dhimbja i ndryshon njerëzit…

0

Dhimbja i ndryshon njerëzit, u jep atyre një trajtë tjetër. Sado që gjërat të ndryshojnë, sërish nuk mund të gjesh një person të njëjtë pas një fatkeqësie që ka kaluar, apo pas një zhgënjimi që ka pësuar. Mund të duken sikur janë njësoj, ndoshta edhe më të qeshur apo në dukje më të fortë, por nuk është kështu.

Femrat tërhiqen më tepër nga meshkujt që lexojnë!

0

Jemi mësuar tashmë të shohim vetëm femra që lexojnë dhe mbushin sallat e bibliotekave me raste të rralla të meshkujve në to. Është thënë edhe se janë femrat që lexojnë, ato që pëlqehen më tepër prej meshkujve, por realisht, studimet tregojnë edhe të vërtetë edhe të anasjelltën e këtij pohimi.

Një “i çmendur” si Charles Bukowski!

0

Maskilist, alkoolist dhe bastexhi i pandryshueshëm. Sarkastik, cinik, vetëshkatërrues, erotoman, gjenial. Ky është pak a shumë skaneri patologjik, vizatimi në miniaturë i një fatkeqi që u përndoq nga fëmijëria e vështirë dhe veset, të cilat u rreken t’i japin liri dhe t’i marrin deri edhe jetën, në këmbim për të na dhënë atë vepër, të cilën njohim dhe e adhurojmë.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Shprehje të bukura mbi vuatjen!

 1. Kush nuk ka vuajtur kurrë, as të ngushëllojë nuk di. – Dag Hammarskjold 2. Ata që ankohen më shumë, janë ata që vuajnë më pak. –...

Shprehje nga mençuria romake!

IKA…

Poezi të bukura nga Saadiu!