Artikuj

Ballina Artikuj

Historia e filozofisë nuk është filozofi?

0

TË BËSH FILOZOFI DHE TË BËSH HISTORI

Autor: Stephen Priest (Profesor i filozofisë në Universitetin e Oxford-it)

Përktheu: Ardian Batusha

Filozofia është përpjekja për tu dhënë përgjigje pyetjeve filozofike. Për ta ilustruar këtë përkufizim do të jap disa shembuj të pyetjeve që janë filozofike dhe disa tjera që nuk janë filozofike.

Si u arratis Tolstoy nga martesa e tij 48 vjeçare!

0

Leon Tolstoy nuk mendonte asnjëherë se ishte i aftë të braktiste një grua. Kur Sofia Andrejevna hyri në jetën e tij, ai e kuptoi se ajo shumë shpejt do të bëhej e pazëvendësueshme. Pasioni i saj për shkrimin bëri që dashuria e tyre të kalonte në dimensione të tjera njerëzore, pa të cilat shkrimtari mendonte se nuk mund të jetonte më. Sofia ishte njeriu që ai i besonte dorëshkrimet, ajo që hidhte në makinën e shkrimit mendimet e tij. Romani voluminoz “Lufta dhe Paqja” u hodh në letër nga ajo.

Si ta tejkalosh dhimbjen e dashurisë së parë?

0

 

Si e kapërcen dashurinë e parë? Kjo është pyetja që të gjithë i kemi kërkuar përgjigjen të paktën një herë në jetën tonë.

Mund të ishte personi i parë me të cilin u lidhëm në shkollë të mesme si 16 vjeçarë, dikush me të cilin e ndamë puthjen tonë të parë, personin e parë që ne i thamë “Të dua”, ose ai personi special që menduam se ishte shpirti ynë. Kushdo që të jetë, të humbasësh të dashurin ose të dashurën tënde nuk është kurrë e lehtë.

Njeriun e kontrollojnë gjërat të cilat e shqetësojnë atë!

0

Shumë mësime vazhdimisht kanë treguar se si njeriu është i kontrolluar nga ato gjëra që e shqetësojnë atë. Çdo gjë që na shqetëson dhe që e vjedh nga ne paqen e mendjes sonë, e kontrollon shpirtin tonë.

Kush e shkatërroi Bibliotekën e Aleksandrisë? Teoritë mbi të vërtetën e këtij apokalipsi!

0

Shkatërrimi i bibliotekës së madhe të Aleksandrisë, është konsideruar si një nga humbjet më të mëdha të botës së lashtë. Gati 1 milion dokumente nga mbarë Asiria, Greqia e Lashtë, Persia, Egjipti, India dhe shumë qyteterime të tjera të fuqishme të kohës, u zhdukën nën rrënojat e saj. Nuk është arritur të gjendet kurrë ndonjë gjurmë e bibliotekës, por të dhënat historike flasin për humbjen e saj tragjike.

Shtatë shenja, që ju keni një inteligjencë mbi mesataren!

0
Clever pupil boy portrait

Shkenca na thotë gjithmonë gjëra të reja për veten tonë, që herë na ngatërrojnë, e herë na iluminojnë. Një gjë me të cilën jemi shpesh të dashuruar, është njohuria se sa inteligjentë jemi. Këto 8 tipare përmirësojnë në mënyrë radikale inteligjencën tuaj. Disa i zgjidhni, të tjerat janë zgjedhur për ju.

Fjalim frymëzues nga Arnold Schwarzenegger!

0

Njerëzit më pyesin gjithë kohës: “Cili është sekreti yt i suksesit?”.
Shumë të rinj marrin këshilla nga prindërit, mësuesit, nga të gjithë. Gjëja më e rëndësishme është të kërkoni thellë brenda vetes dhe ta pyesni veten; “Kush dua që të jem në të ardhmen?”. Jo “çfarë”, por “kush”. Nuk po flas për atë që prindërit apo mësuesit duan që ti të bëhesh, por për atë që ti do të bëhesh. Po flas për atë që ti duhet ta zbulosh vetë, për atë që ty të bën të lumtur.

Femrat e forta e kanë më të vështirë ta gjejnë dashurinë e vërtetë!

0

Nëse je një femër e fortë dhe e sigurtë në vete, me siguri e ke provuar në lëkurën tënde se sa e vështirë është të gjesh dashurinë e jetës. Femrat e forta kanë më shumë vështirësi në krijimin e një marrëdhënieje afatgjatë dhe të shëndetshme dhe faji, në fakt, nuk është i tyre.

Shtatë gjërat që na i mëson “Anna Karenina”!

0

“Ana Karenina” është një roman romantik tipik i letërsisë ruse, i shkruar plot me detaje që të mbeten në mendje, por që transmeton edhe një ngarkesë të fuqishme emocionale. Ana, personazhi kryesor i veprës, nuk e gjen veten gjëkundi në martesën e saj dhe, pasi një aventurë jashtëmartesore, e gjen veten në shinat e trenit, e gatshme për t’u vetëvrarë për mëkatin që ka bërë.

Falsiteti i sofistikuar i rrjeteve sociale!

0

Ato nuk flasin, por dinë shumë mirë të lëndojnë. Nuk e buçasin me të madhe realitetin që ekziston, por dinë të godasin aty ku duhet, aty ku secili ndihet jo i plotësuar.E kam fjalën për ato, rrjetet sociale, pa të cilat nuk mund të jetojmë dot. Janë bërë thuajse të pashmangshëm në jetën tonë. Tamam si një magnet. Përpiqemi t’i largohemi sadopak, por duket sikur na tërheqin më fuqishëm drejt vetes.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Fragmente nga Mahatma Gandhi!

“Nuk është se unë nuk bëhem nervoz. Unë vetëm nuk i lë shteg zemërimit tim. Unë e kultivoj cilësinë e durimit dhe nëse flasim...