Artikuj

Ballina Artikuj Faqe 2

Njëqind veprat që ndryshuan botën!

0

BBC Culture ka pyetur shkrimtarët anembanë globit për të zgjedh tregimet që kanë mbijetuar brezat dhe që kanë ndryshuar historinë.

Shtatë shenja, që ju keni një inteligjencë mbi mesataren!

0
Clever pupil boy portrait

Shkenca na thotë gjithmonë gjëra të reja për veten tonë, që herë na ngatërrojnë, e herë na iluminojnë. Një gjë me të cilën jemi shpesh të dashuruar, është njohuria se sa inteligjentë jemi. Këto 8 tipare përmirësojnë në mënyrë radikale inteligjencën tuaj. Disa i zgjidhni, të tjerat janë zgjedhur për ju.

Filozofia dhe Feja: Cili është dallimi?

0

Nga Pierre Poulain

Kur shkruaj artikuj, zakonisht zgjedh ndonjë ngjarje të lajmeve për ta komentuar. Sot nuk do të shkoj pas këtij vesi, kam vendosur mos të komentoj një ngjarje, por një eksperiencë personale e cila ka ndodhur gjatë kohës kur unë po jepja mësim.

10 Këngë të “The Beatles” me tematikë filozofike!

0

Shumica e këngëve të Beatles, si pjesa më e madhe e pop këngëve, kanë tema dashurie. Por siç muzika e grupit zhvillohej, kështu dhe temat e këngëve e tejkaluan fazën e “She loves you yeah, yeah, yeah,”  & “I want to hold your hand.” Disa prej këngëve më të shkëlqyera të tyre, shprehin, ilustrojnë dhe lidhen me ide më filozofike.

Filozofia e sinqeritetit!

0

Çfarë do të thotë të jesh i sinqertë? Edhe pse shpesh e përmendim, koncepti i sinqeritetit është mjaft i vështirë për t’u karakterizuar. Duke hedhur një vështrim më të mirë, mund të kuptojmë që është një nocion i afërt i autenticitetit.

Konfuçi: “Morali është rregullatori suprem i universit”

0

I mbiquajtur Çong-Ni “ njëfarë mjeshtri K’ong”, në gjuhën kineze K’ong Fu Ceu prej nga studiuesit kanë nxjerrë emrin Konfuc, ka lindur në vitin 551 pr. K.

Pesë filozofët që “folën” edhe me vdekjet e tyre të çuditshme…

0

Simon Krishlej, profesor i filozofisë në Shkollën e Re për Kërkime Sociale në Nju Jork, ka shkruar një libër të quajtur ”Libri i Filozofëve të Vdekur” (2008). Ai rrëfen tregime të ndryshme rreth vdekjes së filozofëve, dhe disa prej tyre janë realisht të çuditshme apo dhe qesharake. “Ambicia e librit, është të tregojë, se shpesh vepra më e madhe e artit të një filozofi, është mënyra e vdekjes së tij”- u shpreh Kritshlej për “The Guardian”.

Shkrimtarë të mëdhenj por burra dhe dashnorë të tmerrshëm!

0

Në teori, të gjithë duan të bien në dashuri me poetë e shkrimtarë. Dhe është normale, thjesht imagjinoni letrat e dashurisë apo, për më fatlumët, të përjetësohen në vargjet e një poeme.

Fakte interesante mbi kryeveprën e Dostoevskyt “Krim dhe ndëshkim”

0

“Krim dhe ndëshkim” është një nga romanet më të njohura të letërsisë botërore dhe sigurisht një nga arritjet më të mëdha të shkrimtarit rus Fjodor Dostojevski.

“Çfarë mbetet? Gjuha mbetet”: Bashkëbisedim me Hannah Arendt!

0

 

Përktheu: A.B (virtualsophists.org)

Me 28 tetor, 1964, bashkëbisedimi i mëposhtëm mes Hannah Arendt-it dhe Günter Gaus-it, atëbotë gazetar i mirënjohur dhe më vonë zyrtar i lartë në qeverinë e Willie Brandt-it, u transmetua në televizionin e Gjermanisë Perëndimore. Intervista fitoi çmimin “Adolf Grimme” dhe u publikua vitin vijues me titullin “Was bleibt? Es bleibt die Muttersprache” në librin Günter Gaus,” Zur Person”, Münich, 1965. Përkthimi në anglisht u bë nga Joan Stambaugh.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Burrat tremben prej grave inteligjente. Ja arsyet pse!

Gratë inteligjente kanë aftësinë për të trembur burrat, kjo është ajo që tregon shkenca përmes studimit të kryer nga ekipi i psikologëve Lora E....