Artikuj

Ballina Artikuj Faqe 29

Shtatë fazat e dashurisë së vërtetë!

0

Shumë persona ngatërrojnë dashurinë e vërtetë me fluturat që ndiejnë në stomak në fillim të një marrëdhënieje. Por fluturat zhduken shpejt dhe ia lënë vendin debateve dhe qartësimit të ideve.

Fjalimi i famshëm i Skenderbeut, autentik dhe i plotë nga Marin Barleti!

0

Ky fjalim është shkëputur nga vepra e Marin Barletit, “Historia e Skenderbeut”, fjalimi të cilin Skenderbeu e kishte mbajtur para ushtrisë, në momentet kur po bëhej gati për mësymje ndaj qyteteve të tjera për t’i çliruar nga pushtimi osman. Ky është përshkrimi më autentik i fjalimit të famshëm të Skenderbeut të cilin e njohim sot.

Pritshmëritë që na shkaktojnë vuajtje emocionale!

0

Një nga gabimet e shumta që kemi dhe burimi më i madh i vuajtjeve emocionale dhe mendore është të kemi shumë pritshmëri për të tjerët.

“Selfitist”: Fiksimi për të bërë Selfie – një kompleks serioz psiqik!

0

Ky term për herë të parë ishte shpikur në vitin 2014, në një artikull satirik por tani ai njihet edhe nga Asociacioni Amerikan i Psikiatrisë.

8 pyetjet e mëdha filozofike për të cilat ende s’ka përgjigje!

0

Një grup misteresh e bëjnë jetën tonë të përditshme jo plotësisht të qartë, ndërsa disa pyetje nuk kanë mundur të marrin përgjigje pavarësisht se sa mijëvjeçarë, shekuj e dekada kanë kaluar…

Tre mënyra për t’u bërë i mirë përmes filozofisë!

0

1. Bëhu i arsyeshëm

Imanuel Kant (Immanuel Kant) na ka mësuar për rëndësin e dallimit midis lumturisë së përkohshme dhe asaj të përhershme. Duke e përdorur sensin tonë të arsyes, ne jemi të aftë t’i zgjedhim veprimet që na sjellin dobi afatgjatë neve dhe të tjerëve. Madje edhe Aristoteli theksonte se të mençurit i bazojnë veprimet e tyre në arsye (ose logjik) dhe jo në intuitë.

Si të arrihet paqja mbi tokë? Marx-i vs Popper-i!

0

Në një një pjesë nga libri “Mjerimi i Filozofisë” së Karl Marxit, autori e paraqet argumentin e tij se si përmes sundimit të klasës punëtore, në të vërtetë do të krijohet një shoqëri pa klasa dhe në këtë mënyrë do të arrihet paqja e përhershme, sepse, sipas Marxit, çdo luftë është luftë mes klasave.

Gjashtë shenjat e gënjeshtarit të cilat ai nuk mund ti fshehë!

0

Gënjejmë pothuajse për çdo gjë dhe pse i quajmë gënjeshtra të bardha. Sido qofshin ngjyrat dhe emrat që ne u vendosim të vërteta nuk janë.

Mozart i shkruan Constanzës!

0

“E dashur gruaja e zemrës time!

Sikur të merrja një letër nga ti do ishte gjithçka në rregull…

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Sa na kushton populizmi?

Populizmi fiton përkrahës, sepse u flet njerëzve të zakonshëm për problemet reale që udhëheqësit aktual nuk duan të ballafaqojnë. Megjithatë, ajo përfundon duke dëmtuar...

Orhan Pamuk: “Dashuria…