Artikuj

Ballina Artikuj Faqe 3

Disa gjëra që nuk i dinit rreth Nikolla Kopernikut!

0

Astronomi dhe kleriku polak Nikolla Koperniku vdiq në 24 maj 1543, revolucionarizoi shkencën me teorinë e tij heliocentrike në sistemin diellor.

Rreziqet e indiferencës – një fjalim i papërsëritshëm nga Elie Wiessel!

0

Fjalimi i Elie Wiessel i mbajtur në vitin 1999 në Washington DC.

Pesëdhjetë e katër vjet më parë, një djalë i ri hebre nga një qytet i vogël diku në Karpate, u zgjua jo shumë larg vendlindjes së dashur të Gëtes, Wiemar, në një vend të mbuluar tashmë nga turpi i përjetshëm, famëkeqi Buchenwald. Më në fund ishte i lirë, por zemra nuk i gëzonte dhe mendonte se nuk do ta njihte dot më kurrë gëzimin.

Nietzsche: Një jetë e realizuar kërkon t’u bësh ballë dhe jo bisht vështirësive!

0

Një shekull e gjysmë para fetishizmit ndaj dështimit tonë modern, një çështje thelbësore kjo dhe filozofike për vlerën që mbart.

Çelësi i një stoiku për paqen mendore!

0

“E vërteta është që ne dimë kaq pak për jetën, nuk dimë se çfarë është lajm i mirë dhe çfarë lajm i keq”, theksoi Kurt Vonnegut në  një diskutimin rreth Hamletit, në një nga leksionit e tij  mbi format e tregimeve.

Fuqia e përulësisë!

0

Ne jetojmë në një botë e cila aq shumë e thekson pamjen e jashtme, arritjet dhe garën sa që “përulësia” konsiderohet si një dobësi.

Kontriubuesi më i madh i lumturisë!

0

Një raport nga Gazeta e Personalitetit dhe Psikologjisë Sociale tregon se kontribuesi Nr. 1 i lumturisë në jetë nuk është paraja, popullariteti. As edhe një jetë e mirë seksuale.

Vetmia – sëmundja e modernitetit!

0

Vetmia mendohet të jetë universale, e pashmangshme, e mundimshme dhe psikologjike. Jo vetëm Britania e Madhe, por edhe segmente të mëdha të popullsive post-industriale në të gjithë Europën, Shtetet e Bashkuara dhe Japoni, raportojnë nivele të larta të vetmisë, me pasoja serioze për shëndetin publik.

Pse e lëndojmë njëri-tjetrin – korrespondenca mes Tolstoit dhe Gandit!

0

Pse e lëndojmë njëri-tjetrin – korrespondenca mes Tolstoit dhe Gandit!

Në vitin 1908, revolucionari indian Taraknath Das i shkroi Leo Tolstoit, një nga figurat më të njohura e të rëndësishme në botë në atë kohë, duke i kërkuar mbështetje ndaj pavarësisë së Indisë nga Anglia.

Rastet kur dashuria e kishte ndryshuar historinë!

0

Thuhet shpesh se “dashuria e bën botën të vijë vërdallë”. Por në dallim nga disa aforizma, kjo është çuditërisht e saktë. Dashuria përshkon çdo aspekt të jetës sonë, nga filmat dhe librat, deri tek ekzistenca jonë. Dhe ajo nuk është një dukuri e kohëve të fundit. Shumë njerëz përgjatë historisë kanë diktuar zhvillimet në botë, vetëm për t’i bërë përshtypje një vajze. Ja cilat janërastet më të famshme.

‘Vajza mund të shohë te nëna mbështetjen e munguar, ndërsa ajo mund të shohë dështimin e vet në sytë e vajzës’

0

Simona mendon se marrëdhënia me prindin nuk matet nga dashuria e përçuar, por nga ndikimi që ka ai në formimin e fëmijës. E pranon që e ëma, ndoshta pa dashje, me indiferentizmin dhe moskuptimin e saj, e ndihmoi që ta shndërronte atë në gruan simbol të Francës së viteve ’50-’70.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Thënie nga Immanuel Kant!

“Ai që e bën veten krimb, nuk mund të ankohet pastaj kur të tjerët shkelin mbi të me këpucë.” “Çdo gjë që është shkruar nga...