Le të jemi të sinqertë, shumica e njerëzve mendojnë se janë shumë më të zgjuar seç janë në të vërtetë. Ata kanë lexuar disa libra, dhe befas, ata fillojnë të flasin me fakte sikur të jenë vetë Ajnshtajni.

Sidoqoftë, cilat janë disa shenja të vërteta të inteligjencës? Çfarë do të thotë me të vërtetë të jesh më i zgjuar se mesatarja?  Le të shohim:

  1. Ju e zgjidhni thjeshtësinë në vend të kompleksitetit

“Nëse nuk mund ta sqaroni thjesht, nuk e kuptoni mjaft mirë.” – Albert Einstein

Është e thjeshtë të dukesh dhe të tingëllosh i zgjuar. Shumë njerëz kanë shumë njohuri në kokë. Ata dinë shumë fakte dhe shifra. Sidoqoftë, shtrojuni atyre një pyetje të thjeshtë dhe do ta shihni se çdo gjë do të komplikohet.

“Oh, ka kaq shumë ndryshore”, “Kjo thjesht varet”, “Kjo nuk është me të vërtetë diçka që ju jep përgjigje të thjeshtë”, thonë ata.

Dhe prandaj, Steve Jobs ka thënë: “E thjeshta mund të jetë më e vështirë se kompleksiteti: Ju duhet të punoni shumë për ta pastruar mendjen tuaj për ta bërë atë të thjeshtë”.

Në mënyrë të ngjashme, Leonardo da Vinci dikur vuri në dukje se “Thjeshtësia është sofistikimi i fundit”.

Kështu që, si një individ inteligjent dhe i sofistikuar, ju nuk jeni i zënë duke përpirë kalaja të informacionit dhe më pas krijoni doza të mëdha të ideologjive dhe teorive. Në vend të kësaj, ju do të merrni vetëm informacionin që ju nevojitet dhe ta praktikoni menjëherë atë.

Në të vërtetë, ju keni përqafuar fjalët e Epictetus, “Nëse dëshironi të përmirësoheni, duhet të jeni të kënaqur të konsideroheni si injorant ose mizor për disa gjëra”, tha ai. Si një person inteligjent, nuk vetëm fjalët ato që duhet të jenë të thjeshta, por edhe jeta e juaj.

Ju nuk jeni duke kërcyer vazhdimisht nga një gjë në tjetrën. Në vend të kësaj, ju jeni prezent. Ju e keni hequr në mënyrë aktive gjithçka nga jeta juaj që ju largon nga qëllimi juaj më i lartë.  Në vend që të keni një depo të zakoneve dhe aktiviteteve të përditshme, tani gjithçka në jetën tuaj ka kuptim. Ti e di saktësisht se çfarë po bën dhe pse po e bën atë.

  1. Ju i jepni përparësi jetës tuaj

Sepse e dini se çfarë doni të arrini me kohën tuaj në këtë planet, nuk lejoni më që koha juaj të harxhohet në gjëra të pakuptimta.

Në vend që ta keni një “listë të detyrave”, ju e keni atë të cilën Gary Keller do ta quante “lista e suksesit”. Në librin e tij “The One Thing” ai shkruan:

“Në vend të “Listës së detyrave” ju do ta keni “Listën e suksesit” – një listë që është krijuar qëllimisht rreth rezultateve të jashtëzakonshme. Listat e detyrave priren të jenë të gjata; listat e suksesit janë të shkurtra. Njëra ju tërheq në të gjitha drejtimet; tjetra ju drejton në një drejtim specifik.”

Në të vërtetë, produktiviteti dhe suksesi nuk kanë të bëjnë shumë gjëra të shpejta. Përkundrazi, ai ka të bëjë me të bërit e një pune ashtu siç duhet dhe pastaj të vazhdohet me tjetrën.

  1. Ju jeni i vërtetë me veten tuaj

Edhe pse 70 përqind e punonjësve amerikanë i urrejnë punët e tyre dhe vetëm një e treta e amerikanëve raportojnë se janë të lumtur, njerëzit shumë inteligjentë e duan shumë jetën e tyre.

 

Pse? Sepse ata e kanë kuptuar që nuk është askush tjetër përpos atyre ai që duhet të garojë. Ata nuk përpiqen të përshtaten. Ata nuk përpiqen t’i bëjnë përshtypje askujt tjetër. Përkundrazi, ata përpiqen të jetojnë një jetë që u bënë përshtypje vetëm atyre.

Dhe, si rezultat, ata janë të gatshëm të jenë plotësisht vetja.

Nëse diçka nuk përshtatet me atë që ata janë dhe ku dëshirojnë të shkojnë, atëherë ata thjesht e heqin qafe atë. Siç thotë Dan Sullivan: “Ju mund të keni gjithçka që doni në jetë për aq kohë sa të hiqni dorë nga ajo që urreni.”

  1. Kurrë nuk ndaleni së mësuari

“Njerëzit e zakonshëm kërkojnë argëtim. Njerëzit e jashtëzakonshëm kërkojnë arsim dhe mësim. ” – Benjamin P. Hardy

Në mënyrë të ngjashme, njerëz shumë inteligjent gjithashtu kërkojnë arsim dhe mësim. Ata vazhdimisht lexojnë libra, dëgjojnë audio-libra dhe marrin pjesë në seminare.

Sidoqoftë, ata gjithashtu e dinë se vetëm informacioni nuk do t’i dërgojë ata shumë larg.

Napoleon Hill thotë:

“Njohuria është vetëm fuqi e mundshme. Ajo bëhet fuqi vetëm kur, dhe nëse, ajo është e organizuar në plane të përcaktuara të veprimit, dhe drejtohet drejt një përfundimi të caktuar. ”

Në mënyrë të ngjashme, Jim Rohn ka thënë, “Arsyet janë të parat, përgjigjet të dytat”.

Në të vërtetë, pa një qëllim për të ndjekur, të mësuarit bëhet absolut. Stephen Covey ka thënë: “Të mësosh dhe të mos veprosh në të vërtetë është sikur të mos mësosh. Të dish dhe të mos veprosh në të vërtetë është të mos dish”.

Kështu, njerëzit me inteligjencë nuk ndalen vetëm me leximin e disa librave ose të shikimin disa videove në YouTube. Në vend të kësaj, ata edhe e veprojnë.

Ndërsa shumica e njerëzve janë ende duke lexuar, menduar dhe ëndërruar, njerëzit shumë inteligjentë tashmë janë atje duke praktikuar ato.

Tani, a do të thotë kjo që ata nuk i mendojnë gjërat përpara se t’i bëjnë?

Jo, mirëpo kjo na çon në një pikën tjetër:

  1. Ju jeni gjithmonë kuriozë

Albert Ajnshtajni ka thënë: “Imagjinata është më e rëndësishme sesa njohja. Sepse dija është e kufizuar në të gjitha ato që ne tani dimë dhe kuptojmë, ndërsa imagjinata përfshin tërë botën, dhe të gjithë atë që ndonjëherë do ta njohim dhe kuptojmë”.

Kështu, pa marrë parasysh sa janë mësimet e tyre, njerëzit inteligjentë gjithmonë i përdorin ato si një mjet për të siguruar të ardhme më të mirë dhe më të ndritshme.

Në të vërtetë, vizioni i tyre nuk është i kufizuar vetëm në ato që dinë ose bëjnë, por përkundrazi, në atë se sa të madh janë të gatshëm ta bëjnë mendimin e tyre. Ata e dinë që nuk duhet të jetojnë jashtë kujtesës së tyre, por përkundrazi, ata e kanë lirinë të jetojnë jashtë imagjinatës së tyre.

Kështu, vizioni i tyre se kush janë dhe ku po shkojnë zgjerohet vazhdimisht. Edhe pse, kjo nuk ka të bëjë me ushqimin e egos së tyre ose përpjekjen për tu dukur mirë, por përkundrazi, për të përmbushur një dëshirë të pangopur për të parë se deri ku mund të shkojnë.

6. Ju preferoni të jeni vetëm

Në një studim të vitit 2016, u zbulua se njerëzit me inteligjencë në të vërtetë preferojnë të jenë vetëm.

Sipas gjetjeve të tyre shkencore, u zbulua se ata njerëz që kishin një nivel më të madh inteligjence kishin më shumë të ngjarë të kishin një nivel më të ulët të kënaqësisë për jetën kur ishin vendosur në situata të shpeshta shoqërore.

Kështu, nëse keni një butësi të preferoni të jeni vetëm, atëherë ka gjasa më të zgjuar sesa mendoni.

Pse?

Mund të ketë dy arsye:

Kthehet prapa te stërgjyshërit tanë të hershëm. Jeta e gjuetarit-grumbullues promovoi zgjidhjen e problemeve dhe kështu, ndërtimin e inteligjencës. Nëse do të ishit shumë inteligjent, do të kishit më shumë të ngjarë të zgjidhnit problemet vetëm. Si pasojë, ju mund të keni qenë më të lumtur thjesht zgjidhja e problemeve në paqe. Kështu, situata dhe rrethana të tilla mund të rritin akoma kënaqësinë e jetës sonë sot. Kjo ka kuptim, truri i njeriut është përshtatur dhe ka mbetur i njëjtë që nga mjedisi ynë stërgjyshor.

Sidoqoftë, thjesht mund të jetë që njerëzit me një inteligjencë më të lartë kanë një fokus të ndryshëm në jetën e tyre. Ata nuk shqetësohen aq shumë për ahengjet ose pushimet me miqtë, por përkundrazi, kanë një qëllim më të lartë për të cilin duan të kalojnë kohë. Për shembull, ata mund të jenë të zënë me shkrimin e një libri, ndërtimin e një biznesi ose futjen në kolegj.

  1. Ju lundroni me rrjedhën

Njerëzit shumë inteligjentë kanë një lehtësi në raport me jetën. Kur diçka shkon keq, ata nuk janë të ngurtë në të menduarit e tyre. Në vend të kësaj, ata janë fleksibël.

Në vend që të përpiqen ta imponojnë rezultatin e dëshiruar, ata thjesht besojnë në univers (ose fuqinë e tij më të lartë) se do t’i ndihmojë të shojnë atje ku duhet të shkojnë.

Ata e dinë që negativiteti nuk qëndron brenda vetë ngjarjes, por përkundrazi, në mënyrën sesi përgjigjemi.

Do ta citojmë Ryan Holiday kur thotë:

“Pa ne nuk ekziston as e mira dhe as e keqja, ekziston vetëm perceptimi. Ëtshtë vetë ngjarja dhe historia që ne i tregojmë vetes se çfarë do të thotë ajo.”

Kështu, ata nuk i marrin gjërat shumë seriozisht. Ata qeshin dhe janë të lumtur edhe kur bëjnë gabime. Ata janë në rregull me faktin se jeta dhe vetë ata nuk janë të përkryer.

Për ta, e gjithë kjo përvojë është pozitive. Ata e dinë që çdo ditë është një dhuratë dhe nuk marrin asnjë moment si të garantuar.

  1. Ju nuk hutoheni lehtë

“Ajo që ne vendosim të përqëndrohemi dhe ajo që ne vendosim ta injorojmë – ka rol në përcaktimin e cilësisë së jetës sonë.” – Kal Neëport

Sipas një punimi të vitit 2013 të botuar në revistën aktuale “Biologjia”, njerëzit me një inteligjencë më të lartë në përgjithësi kanë një aftësi më të mirë të dallimit shqisor.

Në këtë mënyrë, ata janë në gjendje të shtypin informacionin e parëndësishëm dhe të përqëndrohen në vetëm atë që është më e rëndësishmja.

Në studimin e përmendur, ata zbuluan se njerëzit me IQ më të lartë ishin më të ngadalshëm për të njohur lëvizjet në sfond brenda një imazhi, dhe kështu, kishin më shumë të ngjarë të ishin në gjendje të përqëndroheshin në një gjë përgjatë një kohe të caktuar.

Studiuesit kishin hipotezuar se inteligjenca dhe dallimet shqisore me shumë gjasë rregulloheshin nga funksionimi i ngjashëm nervor.

  1. Ju jeni të ndjeshëm ndaj përvojave të njerëzve të tjerë

Njerëzit inteligjent e dinë që nuk ka asnjë mënyrë të duhur për të jetuar. Ata nuk i shohin njerëzit e tjerë si nën ose inferiorë ndaj tyre. Përkundrazi, ata e kuptojnë se të gjithë po jetojnë jetën e tyre më të mire, bazuar në perspektivën e tyre.

Pra, në vend të zemërimit dhe pakënaqësisë ndaj tyre, ata kanë empati dhe dhembshuri. Ata thjesht duan më të mirën për të gjithë.

  1. Ju nuk keni frikë të kërkoni ndihmë

“Të humbasësh nuk do të thotë se je idiot. Por nëse qëndroni të humbur, nëse humbni më shumë se një sekondë të kohës suaj duke humbur më shumë sesa duhet, atëherë po, ju jeni një idiot.” – Rian festa

Njerëzit me shumë inteligjencë e dinë që nuk i kanë të gjitha përgjigjet. Dhe, si rezultat, ata nuk kanë frikë të kërkojnë ndihmë.

Nëse humbasin, ata nuk mbeten të humbur. Në vend të kësaj, ata kërkojnë udhëzime. Nëse ata kanë vështirësi, nuk janë shumë krenarë ta thonë këtë. Përkundrazi, ata thjesht kërkojnë ndihmë.

Sidoqoftë, shumica e njerëzve do të vuanin dhe nuk do të kërkonin ndihmë. Marrja e ndihmës kërkon prekshmëri, përulësi dhe ta pranosh që nuk je aq i aftë, aq i fortë, apo aq i zgjuar sa mendon se je.

Prandaj, Jordan Peterson ka thënë, “Trajtoni veten si dikush për të cilin jeni përgjegjës të ndihmoni.”

Në të vërtetë, është shumë më e lehtë të ndihmosh dikë tjetër sesa të ndihmosh veten. Sidoqoftë, nëse nuk kërkoni ndihmë, askush nuk do ta bëjë atë për ju./filozofia.al

Autor: Reece Robertson
Përktheu: Filozofia.al

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu