SHARE

Nëse i thuani një gruaje të bukur se ajo është e bukur, çfarë i keni dhënë ju asaj? Nuk është asgjë më shumë se sa një fakt i cili nuk ju ka kushtuar juve asgjë. Por nëse i thuani një gruaje jo të bukur se ajo është e bukur, ju i ofroni asaj nderimin e madh të korruptimit të konceptit të bukurisë.

Ta dashurosh një grua për virtytet e saj, është e pakuptimtë. Ajo i ka fituar ato dhe kjo është një pagesë, jo një dhuratë. Por ta dashurosh një grua për veset e saj është një dhuratë e vërtetë, e pafituar dhe e pamerituar.

Ta dashurosh atë për veset e saj, i bie që ti njollosësh të gjitha virtytet për nder të saj – dhe ky është çmimi i vërtetë i dashurisë, sepse ju e sakrifikoni ndërgjegjen tuaj, arsyen, integritetin dhe vet-vlerësimin tuaj të çmuar.

– Ayn Rand, “Atlas Shrugged”