SHARE

“Kur një grua i reziston një pasioni të paftuar, ajo është duke i’u bindur plotësisht ligjit të gjinisë së saj; veprimi fillestar i refuzimit, në mënyrë që ato të flasin, është instikt i lashtë në çdo femër dhe nëse ajo e refuzon madje edhe pasionin më të zjarrtë, ajo nuk mund të quhet jo-njerëzore.

Por, sa shkatërruese është atëherë kur, fati e ç’rregullon balansin, kur një grua e mposht modestin e saj natyrale, duke ia zbuluar pasionin e saj një mashkulli, atëhertë kur pa qenë e sigurt se pasioni do ti kthehet, ajo e ofron dashurinë e saj, ndërsa ai, mbetet i ftohtë dhe në mbrojtje.

Një lëmsh i pazgjidhshëm ky, gjithmonë, sepse të mos i’a kthesh dashurinë një gruaje do të thotë të i’a thesh krenarinë, ta dhunosh modestin e saj.

Mashkulli i cili nuk i pranon përparësit e një gruaje, e plagos atë në ndjenjat e saj më fisnike. Rezistenca e tij, në mënyrë të padukshme, bëhet mizori.”

Stefan Zweig, “Beware of Pity”