SHARE

“Njeriu nuk mund të mbijetojë ndryshe përveç se përmes mendjes së vet. Ai vjen në tokë i paarmatosur. Truri i tij është e vetmja armë.

Kafshët e sigurojnë ushqimin e tyre përmes forcës. Njeriu s’ka kthetra, s’ka dhëmbë të mëdhenjë, s’ka brirë, ska forcë të madhe të muskujve. Ai duhet ta mbjell ushqimin e tij, ose ta gjuaj atë.

Për ta mbjellur, ai ka nevojë për një proces të mendimit. Për ta gjuajtur, ai ka nevojë për armë dhe për të bërë armë, ai duhet fillimisht të mendojë.

Nga këto nevoja të thjeshta e deri tek abstragimet më të larta religjioze, nga rrota e deri tek rrokaqiejtë, gjithçka që jemi, ne jemi bërë nga një veti e vetme e njeriut – nga funksioni i mendjes së arsyeshme njerëzore.”

Ayn Rand, “The Fountainhead”