SHARE

“Kur ne lexojmë, një person tjetër mendon për ne; ne vetëm e përsërisim procesin e tij mental.

Në mësimin e shkrimit, nxënësi shkruan me stilolaps mbi atë që mësuesi e ka përshkruar me laps; prandaj gjatë leximit, pjesa më e madhe e punës së mendjes është tashmë veç e përfunduar për ne.

Gjatë leximit, mendja është vetëm një shesh i lojërave për mendimet e të tjerëve.

Kështu ndodh që nëse dikush e shpenzon të gjithë ditën duke lexuar, ai dalë ngadalë e humbet aftësinë për të menduar; njësoj sikur njeriu që gjithmonë vozitë, në fund harron se si duhet ecur.”

 

Arthur Schopenhauer, “Ese dhe Aforizma”