SHARE

“Ekzistojnë shumë gjëra… që më shumë ka gjasa të na frikësojnë se sa të na godasin vërtetë; ne shpeshherë, më shumë vuajmë në imagjinatë se sa në realitet.

Ajo që unë ju këshillojë të bëni është të mos bëheni të palumtur para se të vijë kriza; sepse shumë lehtë mund të ndodhë që rreziku para të cilit ju jeni zbehur sikur të ishte duke ju kërcënuar, kurrë nuk do të vijë tek ju. Të paktën ai ende nuk ka ardhur.

Prandaj, disa gjëra na mundojnë më shumë se sa që duhet; disa na mundojnë shumë përpara se sa që do të duhej; dhe disa na mundojnë atëherë kur nuk do të duhej të na mundonin fare.

Ne e kemi shprehin e ekzagjerimit, të imagjinimit ose të parashikimit të dhimbjes.”

Seneca, “On groundless fears”