SHARE

Pasi Princ Harry u pyet nga gazetarët për të fejuarën e tij Meghan Markle. “Si e dinit se ajo ishte e duhura?”, ai u përgjigj se e kuptoi se ajo ishte gruaja e jetës së tij, që herën e parë që ata të dy u takuan.

Sipas disa psikologëve kjo nuk mund të jetë e vërtetë. Ata shprehen se ndoshta Princi ka përjetuar epsh në vend të ndonjë gjëje tjetër herën e parë kur ka njohur të dashurën e tij, sepse një studim ka provuar një herë e përgjithmonë se “dashuria me shikim të parë” nuk ekziston.

Psikologët në Universitetin e Groningenit në Holandë kanë hulumtuar për të vërtetuar nëse ky fenomen  është i vërtetë.

Edhe pse romantikët do të zhgënjehen nga kjo përgjigje, ata arritën në përfundimin se ajo që ne shpesh mendojmë se është dashuria me shikim të parë është në fakt më shumë gjasa një  tërheqje e fortë fizike.

Studiuesit zhvilluan studimin e tyre në 396 pjesëmarrës, rreth 60 për qind e të cilëve ishin gra, shumica ishin heteroseksuale dhe shumica dërrmuese ishin studentë të rinj holandezë dhe gjermanë.

Gjatë këtij sondazhi online, pjesëmarrësit  u pyetën për marrëdhënien e tyre aktuale. Pastaj psikologët u treguan atyre disa fotografi të të huajve të ndryshëm dhe kërkuan të vlerësonin tërheqjen e tyre ndaj tyre, duke vënë në dukje ndjenjat e dashurisë, duke përfshirë intimitetin, pasionin, angazhimin dhe “erosin”, i cili matet me deklarata të tilla si: “Ndjej se ky person dhe unë jemi bërë  për njëri-tjetrin “.

Ata u pyetën gjithashtu nëse po mendonin se  ishin “duke përjetuar dashuri në shikim të parë”. Më pas u zhvilluan dy studime të mëtejshme që përfshinin shpejtësinë e takimit, ku pjesëmarrësit shpenzuan 90 ose 20 minuta për t’u njohur me njëri-tjetrin.

Përsëri, ata më pas u pyetën për ndjenjat që përjetuan gjatë këtij takimi. Duke marrë parasysh rezultatet e të gjitha testeve, 32 pjesëmarrësit (shumica prej të cilëve ishin burra) përjetuan 49 përvoja të dashurisë me shikim të parë.

“Për të përfunduar, gjetjet tona sugjerojmë se dashuria në shikim të parë të raportuara gjatë këtij studimi nuk i ngjan as dashurisë së pasionuar as dashurisë në përgjithësi”, thanë hulumtuesit./Bota.al