Artikuj

Ballina Artikuj

Një mësim se si duhet të silleni me ziliqarët

Për fat të keq, të gjithë ne në një pikë do të ndeshemi ballë për ballë me vrazhdësinë, armiqësinë dhe zilinë. Dhe shumë prej nesh krejt natyrshëm përgjigjemi sy për sy.

Çfarë duhet të bësh, për të mos u penduar më vonë për jetën që ke jetuar?

Disa rregulla se si të jetoni një jetë, për të cilën më vonë nuk do të pendoheni:

Fjalët e fundit të shkrimtarëve të njohur…

– Anton Çehov, në shtratin e vdekjes, kërkoi morfinë dhe shampanjë. “Ka kaluar shumë kohë qëkur kam pirë shampanjë për herë të fundit”- ishin fjalët e fundit që tha.

Mjaft më krahasove!!!

Arilda Dushaj, Psikologe Klinike

 Shpeshherë na ka ndodhur që prindërit tanë, familja, apo edhe mjedisi social të na përfshijë në krahasime të vazhdueshme me persona të tjerë. Që foshnje, prindërit përdorin krahasimin e fëmijës së tyre me të tjerë, si stimulues pozitiv në të veshur, në të ushqyer apo në sjellje. Kështu, dëgjojmë nënat të shprehen: “Haje të keqen nëna, shikoje gocën e vogël ta kaloi”, teksa përpiqen të ushqejnë fëmijën e tyre.

Psikologjia analitike!

Nikerboker: Çfarë do të ndodhte, në qoftë se Hitlerin, Musolinin dhe Stalinin, të gjithë bashkë do t’i mbyllnin me një çelës duke u dhënë për një javë një bukë të zezë dhe një kanë me ujë? Dikush do t’i marrë të gjitha apo do ta ndajë bukën dhe ujin?

Kuriozitete pak të njohura për disa personazhe të famshëm!

Mendoni se njihni gjithçka nga letërsia? Duke shfletuar librat është e mundur të gjendesh përballë shumë surprizave, rreth jetës së shkrimtarëve të njohur. Ja disa kuriozitete mbi ta.

A tërhiqemi më shumë nga personat e ngjashëm apo nga ata të kundërt me ne?

Kur flitet për tërheqjen, mund të mendohen gjëra të ndryshme, por që të gjitha japin pak a shumë të njëjtën ide : afrimin e një objekti me një tjetër për shkak të një force të caktuar që kontribuon në këtë afrim. Për këtë arsye, shpesh fjala tërheqje, ka hyrë në fjalorin e përditshëm si dëshirë.

“Ne, gjenerata që nuk dëshiron të krijojë lidhje” – nga Jay Shetty!

Jay Shetty

“Ne jemi gjenerata që nuk dëshiron të krijojë marrëdhënie me të tjerët. Ne duam një filxhan me çaj për ta publikuar në Instagram gjatë mëngjeseve të fundjavës. Ne duam një palë këpucë të dyta që të shoqërojnë këmbët tona në fotot artistike që bëjmë. Ne kërkojmë të vendosim statusin “Në një marrëdhënie” në Facebook, në mënyrë që gjithkush ta pëlqejë dhe komentojë.

Shprehitë e personave që mendojnë shumë!

Kërkojnë shpesh falje

Edhe pse mund të mos jenë në gabim, sërish e marrin fajin për të tjerët duke kërkuar falje. Është normale të kërkosh falje kur je në gabim, por jo kur nuk ke faj, thjesht sepse mendohesh shumë për atë që do të mendojnë apo do të ndiejnë të tjerët.

Poshtërimi i të tjerëve s’të bën as të fortë, as të admiruar. Të bën të palumtur!

Disa nga këto marrëdhënie janë pozitive dhe na çojnë drejt rrugëve të reja, më pozitive dhe të ndërgjegjshme, zgjojnë versionin më të mirë të vetes dhe na ndihmojnë të shkojmë krah për krah me parimet dhe vlerat tona dhe të ndërtojmë jetën tonë të ëndërrave. Këto marrëdhënie krijohen me njerëz bujarë, vetëmohues, të dashur dhe të përulur.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Alexandre Dumas

Plagët morale e kanë këtë veçori – ato mund të fshihen, por asnjëherë të mbyllen; mbesin gjithmonë të dhimbëshme, gjithmonë të gatshme të pikojnë...

Antoine de Saint-Exupéry

“Femrat”