Artikuj

Ballina Artikuj

Elena Peshkopia – gruaja e parë në botë me doktoraturë në Filozofi!

Elena Lucrezia Peshkopia është gruaja e parë në botë që në vitin 1678 ka arritur të marrë doktoraturën në Filozofi dhe e cila është me origjinë shqiptare.

Gjatë shekullit ku jetoi ajo ishte gruaja më e ditur në Europë. Statuja e Elenës që u gjet në Universitetin e Padovës, njëri prej universiteteve më të vjetra dhe ndër më të njohurit në Europë, dëshmon për vlerat e arritjeve në jetën e saj.

Portreti i saj është gjithashtu edhe në dritaren e qelqit rreth 7 metra të lartë në bibliotekën “Frederic Ferris Thomson” në kolegjin Vassar të Nju Jorkut në SHBA, ku Elena është portretizuar duke mbrojtur tezat e saj mbi Aristotelin.

Psikologu i Nietzsches!

Në veprën e tij “Perëndimi i idhujve” Friedrich Nietzsche, në një pjesë të librit, përmend edhe emrin e shkrimtarit të madh rus, Fjodor Dostojevski. Përnaltësimi që i bën Dostojevskit në këtë libër lë të kuptohet që Niçe e ka njohur mirë veprën e shkrimtarit rus.

Libri më i shitur në Gjermani për vitin 2016: “Lufta ime”, Adolf Hitler

Pas vetëvrasjes së Adolf Hitler-it, të drejtat për botimin e autobiografisë së tij të famshme “Lufta ime” (Mein Kampf) i’u transferuan shtetit të Bavarisë, e cila refuzoi që ndonjëherë ta publikojë këtë libër kontravers në Gjermani.

Psikologjia analitike!

Nikerboker: Çfarë do të ndodhte, në qoftë se Hitlerin, Musolinin dhe Stalinin, të gjithë bashkë do t’i mbyllnin me një çelës duke u dhënë për një javë një bukë të zezë dhe një kanë me ujë? Dikush do t’i marrë të gjitha apo do ta ndajë bukën dhe ujin?

Prindërit si ndikuesi kryesorë në zgjedhjen e dashurisë!

Tregimet romantike për dashurinë, na tregojnë se kërkimi jonë për partnerin inspirohet, mbi të gjitha, nga dëshira për t’a gjetur dikënd që na bënë të lumtur. Por e vërteta është pak më e komplikuar,

A ekziston vërtetë nënvetëdija?

A kemi ende nevojë për Frojdin për ta kuptuar pavetëdijen apo Psikoanaliza është zëvendësuar nga Neuroshkenca ?

Në nje debat të titulluar “Dëshirat e fshehura dhe mendimet sekrete”, profesori Richard Bentall ka pohuar se ekziston Fusha e Pavetëdijshme. Por si mund ta dijm ne këtë dhe a është pavetëdija një fushë ushqyese për dëshirat e fshehura dhe fantazinë. Në vazhdim, ju paraqesim përgjigjen e profesorit Bentall:

Sekreti i suksesit nuk është ai që mendoni!

Njëri ndër problemet krysore në ballafaqim me botën sot, është ndjekja e lumturisë. Të qenurit i lumtur është bërë synimi i secilit person, madje ne jemi duke e përdorur lumturinë për t’i dhënë përgjigje pyetjes më bazike të ekzistencës njerëzore: “Cili është qëllimi i jetës”?

Një letër e bukur dashurie nga Franz Kafka për Felice Bauer

29 vjeçari Franz Kafka e kishte takuar Felice Bauer për herë të parë në shtëpin e shokut të tij Max brod, në gusht të vitit 1912.

Felice dhe Kafka menjëherë kishin filluar letërkëmbimet. 500 letra nga ky letërkëmbim kanë mbijetuar dhe janë publikuar intenzivisht pas vdekjes së tij si “Letra për Felicen”.

Në shtator 1912, tre muaj pasi ishin njoftuar, Kafka shkruante:

Si duhet të dashurohet?

“Të dashuruarit pa e ditur se si të dashurohet e lëndon personin që e dashurojmë”

Murgu Budist, mësuesi dhe aktivisti paqësor Thich Nhat Hahn (Zeni budist) në librin e tij “Si të dashurohet (How to love)” shkruan se mirëkuptimi është sinonimi për dashurinë.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

24 thënie nga poeti i zemrave të pastërta

1. "Ji mirënjohës për kohët e vështira, ato të kanë treguar sesa i fortë mund të jesh." 2. "Nga dhimbja kanë dalë shpirtrat më...

Albert Einstein