Artikuj

Ballina Artikuj

Pse filozofët duhet ta udhëheqin shtetin?

Edhe pse demokracia është sistemi më i përhapur sot në shoqërin moderne, shumë njerëz e ndjejnë se shumica nuk është e edukuar ose mjaftueshëm inteligjente për ta udhëhequr veten mirë.

10 filozofët e mëdhenjë që kanë dështuar në dashuri!

Në këtë artikull ju paraqesim 10 filozofët, për jetën e të cilëve jemi bazuar në biografit e tyre. Për një listë më të gjatë të filozofëve që kanë dështuar në dashuri, në ju rekomandojmë librin e Andrew Shaffer ““Great Philosophers Who Failed at Love”.

8 pyetjet e mëdha filozofike për të cilat ende s’ka përgjigje!

Një grup misteresh e bëjnë jetën tonë të përditshme jo plotësisht të qartë, ndërsa disa pyetje nuk kanë mundur të marrin përgjigje pavarësisht se sa mijëvjeçarë, shekuj e dekada kanë kaluar…

Dhjetë filozofët e mëdhenjë që kanë vuajtur nga çrregullime psiqike!

Ata që shtrojnë pyetje të vështira, të tilla si: “pse gjendemi këtu?”, “ prej nga e nxjerrim moralin?” dhe “çfarë realisht do të thotë të jesh përtokë?”, i kanë dhënë njerëzimit njohuri të mahnitshme filozofike, si dhe udhëzime etike.

Elena Peshkopia – gruaja e parë në botë me doktoraturë në Filozofi!

Elena Lucrezia Peshkopia është gruaja e parë në botë që në vitin 1678 ka arritur të marrë doktoraturën në Filozofi dhe e cila është me origjinë shqiptare.

Gjatë shekullit ku jetoi ajo ishte gruaja më e ditur në Europë. Statuja e Elenës që u gjet në Universitetin e Padovës, njëri prej universiteteve më të vjetra dhe ndër më të njohurit në Europë, dëshmon për vlerat e arritjeve në jetën e saj.

Portreti i saj është gjithashtu edhe në dritaren e qelqit rreth 7 metra të lartë në bibliotekën “Frederic Ferris Thomson” në kolegjin Vassar të Nju Jorkut në SHBA, ku Elena është portretizuar duke mbrojtur tezat e saj mbi Aristotelin.

Psikologu i Nietzsches!

Në veprën e tij “Perëndimi i idhujve” Friedrich Nietzsche, në një pjesë të librit, përmend edhe emrin e shkrimtarit të madh rus, Fjodor Dostojevski. Përnaltësimi që i bën Dostojevskit në këtë libër lë të kuptohet që Niçe e ka njohur mirë veprën e shkrimtarit rus.

Libri më i shitur në Gjermani për vitin 2016: “Lufta ime”, Adolf Hitler

Pas vetëvrasjes së Adolf Hitler-it, të drejtat për botimin e autobiografisë së tij të famshme “Lufta ime” (Mein Kampf) i’u transferuan shtetit të Bavarisë, e cila refuzoi që ndonjëherë ta publikojë këtë libër kontravers në Gjermani.

Psikologjia analitike!

Nikerboker: Çfarë do të ndodhte, në qoftë se Hitlerin, Musolinin dhe Stalinin, të gjithë bashkë do t’i mbyllnin me një çelës duke u dhënë për një javë një bukë të zezë dhe një kanë me ujë? Dikush do t’i marrë të gjitha apo do ta ndajë bukën dhe ujin?

Prindërit si ndikuesi kryesorë në zgjedhjen e dashurisë!

Tregimet romantike për dashurinë, na tregojnë se kërkimi jonë për partnerin inspirohet, mbi të gjitha, nga dëshira për t’a gjetur dikënd që na bënë të lumtur. Por e vërteta është pak më e komplikuar,

A ekziston vërtetë nënvetëdija?

A kemi ende nevojë për Frojdin për ta kuptuar pavetëdijen apo Psikoanaliza është zëvendësuar nga Neuroshkenca ?

Në nje debat të titulluar “Dëshirat e fshehura dhe mendimet sekrete”, profesori Richard Bentall ka pohuar se ekziston Fusha e Pavetëdijshme. Por si mund ta dijm ne këtë dhe a është pavetëdija një fushë ushqyese për dëshirat e fshehura dhe fantazinë. Në vazhdim, ju paraqesim përgjigjen e profesorit Bentall:

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Zweig kujton Rilken: Ylli lirik dhe miku parisien

Shkëputur nga kujtimet e shkrimtarit Stefan Zweig mbi poetin e madh Rainer Maria Rilke  Nëse e përmend emrin e shtrenjtë të Rajner Maria Rilkes në...

Irvin D. Yalom