Artikuj

Ballina Artikuj

Profecitë e jashtëzakonshme letrare të Zhyl Vernit, rreth botës moderne

Nga Ian Harvey

Me fantashkencë kuptojmë tregimet që përdorin teknologjinë që tashmë ekzistojnë, për të abstraguar se cilat teknologji mund të ekzistojnë në të ardhmen, dhe çfarë zhvillimesh mund të kenë ndodhur për popullin e asaj epoke. Megjithëse termi fantashkencë “science fiction”, nuk hyri në përdorim deri para viteve 1930, ky zhanër letrat filloi të lëvrohej dhe kishte shumë vëmendje shumë më herët.

Kur dashuria mungon, shpirti u zbraz trupave zjarrin…

Ndoshta ngjet shumë mizore ky definicion, por ballafaqimi me faktin është shumë më i pamëshirshëm. Fatkëqinj janë partnerët, por më e trishtë se çdo dhimbje që kafshon kurmet e dy krijesave që janë gati të bëjnë gjithçka për të merituar më shumë, është dashuria.

Testamenti i Alfred Nobel-it, pasuria dhe çmimi që la pas!

Ishte dëshira e fundit dhe testamenti i Alfred Nobelit, që i dha jetë më pas çmimit Nobel. Fondacioni, me të njëjtin emër, ka pajtuar një përkthim të ri në gjuhën angleze të testamentit, për ta bërë të menduarit origjinal të Nobelit edhe më të qasshëm. Lars Heikensten, drejtori ekzekutiv i Fondacionit Nobel, beson se qëllimet dhe vlerat e Nobelit janë më të rëndësishme se kurrë.

Po i themi shthurrjes art dhe nuk po e kuptojmë dallimin. Fatkeqësi e madhe…

Këtë shkrim dua ta nis me një pyetje shumë të thjeshtë : “Për këtë realitet kanë vuajtur të parët tanë?”. Mund t’ju duket shumë filozofike, por nuk dua aspak të futeni në mendime të thella.

Elena Ferrante: “Një ‘shoqe’ është më e rrallë se dashuria e vërtetë”

Elena Ferrante për The Guardian

Ndoshta ka ardhur koha të pranojmë se një shok i keq, një shok tek i cili nuk mund të mbështetesh, s’duhet quajtur fare shok.

Shtatë filozofët më pak të njohur grekë, mësimet e të cilëve janë ende sot të rëndësishme!

Sokrati, Platoni dhe Aristoteli, janë filozofët më të njohur të Greqisë së Lashtë. Ndërkohë, ka shumë filozofë të tjerë grekë, leksionet e të cilëve, kanë vlerë ende sot. Ata kanë jetuar para dhe pas Sokratit, Platonit dhe Aristotelit.

Të puthësh duart e një nëne që shpërblen me veprën e saj të dlirë…

Puthja e duarve të një gruaje është galanca e një fisniku, shprehur përmes një gjesti jo dhe aq teatral, se sa emocionues.

Frika nga vdekja, ndikoi në zbutjen e njeriut të lashtë dhe në lindjen e moralit!

Antropologu britanik, Riçard Rangam, beson se njerëzimi ynë filloi me vrasjen e një tirani. Në një intervistë për “Der Spiegel”, ai shpjegon se përse njerezit (homo sapiens) janë kaq vrasës, ndërsa janë në të njëjtën kohë në mesin e specieve më paqësore.

Si e shkatërroi kafeja turke Perandorinë Osmane!

Për grekët dhe qipriotët, ajo njihet si kafe greke, për boshnjakët si kafe boshnjake, për armenët si kafe armene, për arabët si kafe arabe, ndërsa për turqit, kroatët, shqiptarët dhe serbët si kafe turke. Sidoqoftë, në mesin e shekullit të gjashtëmbëdhjetë, ajo ishte thjesht kafe.

Frojd: Vetëm duke u parë sy më sy me demonin që të mban të nënshtruar mund t’ia dalësh të fitosh vetveten!

Sa të vërteta përballon një mëndje, sa të vërteta guxon te thote ajo? Për mua kjo është bërë gjithnjë e më tepër masa e vërtetë e vlerave njerëzore. Gabimi, besimi në një ideal nuk është verbim, gabimi është paburrëri. Çdo ide, çdo hap përpara drejt njohjes rrjedh nga guximi, nga rreptësia ndaj vetvetes, nga pastërtia ndaj saj, kumton Fridrih Niçe. Nëpër këtë synaps kalon gjithçka që përshkruan simbolikën e këtij gjeniu, kësaj shkrepëtime drite të fillimshekullit.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Dija, e bukura, e ëndshmja, dielli përpushës i shpirtit të një...

Ata lexojnë dhe lexojnë më shumë, sepse ndjejnë dhe përjetojnë aq pastërtisht dhe nxehtësisht, aq sa ngrohtësi dhe zjarr gatuan fjala dhe përfytyrimi, idili...

Një fillim i ri!

Më fal mami…