Artikuj

Ballina Artikuj

Librat e rekomanduar nga Kadare

Revista The Week.com I ka kushtuar një artikull shkrimtarit të njohur shqiptar, Ismail Kadare. Nuk e ka përzgjedhur për veprat dhe shkrimet e tij, por për veprat që ai parapëlqen dhe rekomandon. Cilët janë librat e preferuar të tij dhe që kanë lënë gjurmë tek ai?

Fyerjet e shkrimtarëve për njëri – tjetrin!

Nëse ka një gjë që shkrimtarët dinë ta bëjnë mirë – përveçse të shkruajnë – është të kritikojnë njëri-tjetrin.

Pjesa më e madhe e shkrimtarëve të njohur kanë gjetur gjithmonë rastin për të fyer kolegët…

Rreziqet e indiferencës – një fjalim i papërsëritshëm nga Elie Wiessel!

(Fjalimi i Elie Wiessel i mbajtur në vitin 1999 në Washington DC.)

Pesëdhjetë e katër vjet më parë, një djalë i ri hebre nga një qytet i vogël diku në Karpate, u zgjua jo shumë larg vendlindjes së dashur të Gëtes, Wiemar, në një vend të mbuluar tashmë nga turpi i përjetshëm, famëkeqi Buchenwald. Më në fund ishte i lirë, por zemra nuk i gëzonte dhe mendonte se nuk do ta njihte dot më kurrë gëzimin.

Eco: “Është e mërzitshme të shkruash për fitimtarët, humbësit janë më tërheqës”

Që nga botimi i librit të parë në vitin 1980, Umberto Eco krijoi menjëherë identitetin e tij: për çdo botim të mëvonshëm, nuk e dije kurrë se ç’mund të prisje e megjithatë mund të ishe i sigurt se do të kishte atë prekjen e pagabueshme të stilit të tij.

“Seksi i dytë” – libri i Beauvoir që u ndalua nga Vatikani!

“E pakënaqur, e ftohtë, nimfomane, lesbike… isha gjithçka, edhe një nënë beqare”

Të lexosh si Tolstoi – libra të rekomanduar nga ai për secilën fazë të jetës!

Pak pas ditëlindjes së 50-të, Leo Tolstoi u zhyt në një krizë të thellë shpirtërore, ndaj vendosi të gjente kuptimin e jetës. Dhe si arrihet një gjë e tillë? Duke lexuar. Duke lexuar punët e filozofëve të njohur në të gjithë botën, duke u njohur me traditat fetare dhe duke zbuluar ngjashmëri në mënyrën e përballjes së tyre me të vërtetën e shpirtit njerëzor.

Fjalët e fundit të shkrimtarëve të njohur…

– Anton Çehov, në shtratin e vdekjes, kërkoi morfinë dhe shampanjë. “Ka kaluar shumë kohë qëkur kam pirë shampanjë për herë të fundit”- ishin fjalët e fundit që tha.

A matet dashuria?

Në kuptimin sasior do të ishte naive të flisnim për dashuri të madhe apo të vogël, tek e fundit kuptimin e masës e jep cilindo në mënyrë individuale. E megjithatë, ka njerëz që mendojnë se femrat në përgjithësi dashurojnë shumë ose tepër. Por çfarë do të thotë kjo? Cili është kufiri përtej të cilit ndjenja kalon në tepri dhe mbi të gjitha kush e përcakton këtë kufi?

5 librat më të famshëm mbi dashurinë dhe tradhtinë!

Dashuri, seks, tradhti… Disa nga romanet më të njohur të letërsisë botërore janë ndërtuar mbi dashurinë e ndaluar apo tradhtinë bashkëshortore, por cilat janë pasojat me të cilat përballen personazhet? Mund të vazhdojë një martesë pas një akti tradhtie? Çfarë ndodh kur pasioni shuhet?

“Ti nuk je masë” – letra e një burri drejtuar të gjitha grave…

“Nuk ka rëndësi se sa peshon, është joshëse të prekësh, të përqafosh dhe përkëdhelësh trupin e një gruaje. Ne burrave nuk na bën përshtypje të dimë sesa peshon një grua.  As ia kemi idenë se çfarë mase ka ajo apo nëse është apo jo “në formë”. Kuptimi ynë mbi format është i ndryshëm.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

François de La Rochefoucauld

"Asnjë person nuk është më shpesh gabim se sa ai që nuk e pranon se është gabim." "Ne premtojmë sipas shpresave tona dhe veprojm sipas...

Thënie nga Edgar Allan Poe!