Artikuj

Ballina Artikuj

Çka është dashuria?

Nëse dëshironi të kuptoni përnjëmend, atëherë komunikoni me gjuhën e shpirtit tuaj, sepse gjuha e shpirtit është gjuhë universale. Ajo nuk ka gjykime. Ajo nuk ka pengesa. Ajo njihet si dashuri. Dashuri e vërtetë.

Historia e trishtë e Hermann Hesses me pianisten!

Një dashuri e ndaluar është gjithmonë potencial për një shkrimtar që t’i arrijë majat e krijimtarisë. Po të mos kishte ndodhur një takim i rastësishëm në vitin 1900 me pianisten Elizabetë La Roche, Herman Hesse mund të mos ishte shkrimtari më i madh gjerman i shekullit XX-të.

5 shkaktarët e Luftës së Parë Botërore!

Lufta e Parë Botërore ndodhi mes qershorit, 1914 dhe Nëntorit, 1918. Deri në fund të kësaj luftë, mbi 17 milion njerëz gjetën vdekjen, duke përfshirë këtu mbi 100.000 trupa amerikane. Arsyet e kësaj luftë janë shumë më të komplikuara se sa thjeshtë një listë e kauzave.

5 fakte mbi jetën e Niçes

Friedrich Wilhelm Nietzsche ishte filozof gjerman i cili e urrente krishterimin dhe moralitetin. Më poshtë i keni 5 fakte nga jeta e tij e vështirë.

Pesë fakte mbi Tolstoyn

Lev Nikolayevich Tolstoy ka lindur në Rusi nga një familje e pasur aristokrate në shtator të vitit 1828, gjerësisht Leo Tolstoy është konsideruar një nga autorët më të mëdhenj të të gjitha kohërave.

Pas arritjes së suksesit të gjerë me veprat epike, duke përfshirë “Luftë dhe Paqe” dhe “Anna Karenina”, Tolstoy i braktisi shumë nga privilegjet që i ofroj mosha e re;

Letra e fundit e Cvajgut!

Shkrimtari austriak Stefan Zweig (1881-1942) ditët e fundit të jetës së tij i kaloi në Brazil. Ai si edhe shumë shkrimtarë të tjerë të kohës u larguan nga Gjermania dhe Austria për shkak të nazistëve. Vepra e Cvajgut u ndalua të lexohet dhe librat e tij digjeshin në publik(një kthim në Mesjetë).

5 librat që duhet t’i lexoni para moshës 30 vjeçare

Përderisa e vetmja mënyrë për të mësuar është mbijetimi nga cikli i pashmangshëm i suksesit dhe dështimit, është gjithmonë e nevojshme të kesh udhëzime përgjatë kësaj rruge.

Thomas Mann: Letërsia është një mallkim!

Romani i shkrimtarit gjerman Thomas Mann me titull “Tonio Kregeri” konsiderohet si libri më autobiografik i shkruar nga Mann. Përmes kujtimeve të Tonio Kregerit autori paraqet vështirësitë që i kalon ‘artisti’ në një shoqëri që nuk mund ta kuptojë.

A është Zoti brenda apo jashtë nesh?

Është deklaruar nga të gjithë filozofët e vërtetë se për Zotin çdo gjë është e mundur. Por, për aq kohë sa ne besojmë se Zoti është diku jashtë në Univerz, i cili i merr njërit dhe i jep tjetrit, atëherë ne jemi të kontrolluar nga ai besim i rrem.

Pse filozofët duhet ta udhëheqin shtetin?

Edhe pse demokracia është sistemi më i përhapur sot në shoqërin moderne, shumë njerëz e ndjejnë se shumica nuk është e edukuar ose mjaftueshëm inteligjente për ta udhëhequr veten mirë.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Anaïs Nin

Natën e kaluar kam qarë. Kam qarë sepse procesi përmes të cilit jam bërë grua ka qenë i rëndë. Kam qarë sepse më nuk...

John Green