Paragrafe nga Libri

Ballina Paragrafe nga Libri

Osho

“Kur njerëzit e papjekur bien në dashuri, ata e shkatërrojnë lirinë e njëri – tjetrit, krijojnë varësi, krijojnë burg. Të pjekurit e dashuruar e ndihmojnë njëri – tjetrin të jenë të lirë;

Friedrich Nietzsche

Po ta jap këtë këshillë si lamtumirë, o i marrë: Atje ku njeriu nuk mund të dashurojë më, duhet të ikë në ndonjë vend tjetër.

Ayn Rand

“Thonë se dashuria është e verbër dhe se seksi është idiferent ndaj arsyes, i cili tallet me pushtetin e të gjithë filozofëve. Por, në fakt, zgjedhja seksuale e një personi është rezultati dhe thelbi i bindjeve të tij themelore.

Vuajtja është gjë e madhe. Në të fshihet ideja!

“Arratia ka boll poshtërim dhe mundim, ndërsa juve ju duhet jetë e qetë, e përcaktuar mirë, me ajër. Edhe në i’a mbathshi, përsëri do ktheheni. Nuk bëni dot pa ne!

Fyodor Dostoyevsky, “Djajtë”

Pjesë nga shfaqja "Djajtë", e bazuar në librin e Dostojevskit me po të njëjtin titull.

“- Po përpiqem të gjej arsyen, përse njerëzit nuk kanë guxim të vrasin veten. Kjo është.
– Si kështu, nuk kanë guxim! Po pse pak vetëvrasje bëhen?
– Shumë pak.
– Këtë mendim keni?

Nuk mu përgjigj. Qëndroi i menduar dhe pastaj ecejaku nëpër dhomë.
– Po ç’i përmbaka njerëzit të vrasin veten, sipas jush? – e pyeta.
Më pa i hutuar, si të donte të sillte ndër mend se për çfarë po flasim.
– Po ja, dy paragjykime i përmbajnë: një i vogël dhe një shumë i madh.
– Cili është i vogli?

Haruki Murakami

Mendoj se ende më dashuron, por ne nuk mund t’i ikim faktit se unë nuk të mjaftoj ty. E kam ditur se kjo do të ndodh, prandaj nuk të fajësojë ty që ke rënë në dashuri me dikë tjetër.

Nuk jam as i nervozuar. Duhej të isha, por nuk jam. Unë vetëm ndjej dhimbje, shumë dhimbje. Kam menduar se mund ta imagjinoja se sa shumë mund të dhemb kjo, por paskam qenë gabim.

– Haruki Murakami

Charlie Chaplin

“Sapo fillova ta dua veten, e zbulova se ankthi dhe vuajtja emocionale janë vetëm shenja paralajmëruese që më tregonin se unë isha duke jetuar në kundërshtim me të vërtetën time. Sot e di, ky është “AUTENTICITETI”.

Orhan Pamuk, “Bora”

“Ekzistojnë dy lloj njerëzish: Të parët janë ata nuk mund të bien në dashuri përderisa nuk e shohin vajzën se si ajo e han një sanduiç, se si ajo i lidh flokët e saj, çfarë lloj pakuptimësie i bënë përshtypje asaj, për çka ajo nevrikoset me babain e vetë dhe çfarë lloj tregimesh rrëfejnë të tjerët për të.

Fyodor Dostoyevsky, “Netë të bardha”

“Atëherë kur të biesh në dashuri, shpresoj të jesh i lumtur me të. Nuk kam nevojë ti uroj asaj asgjë, sepse e di që ajo do të jetë e lumtur me ty.

Shpresoj që qielli i juaj të jetë gjithmonë i pastërt, që buzëqeshja jote e dashur të jetë gjithmonë shkëlqyese dhe e lumtur dhe shpresoj që ti të jesh përgjithmonë i bekuar për atë moment hareje dhe lumturie që i’a dhe një zemre tjetër të vetmuar dhe mirënjohëse.

A nuk është një moment i tillë i mjaftueshëm për plotënin e jetës së dikujt?”

Fyodor Dostoyevsky, “Netë të bardha”

Osho

“Aftësia për të qëndruar vetëm është e lidhur më aftësinë për të dashuruar. Mund të ju duket paradoksale, por nuk është.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

George Bernard Shaw

“Progresi është i pamundur pa ndryshim. Ata që nuk mund të ndryshojnë mendjen e tyre, nuk mund të ndryshojnë asgjë.” “Nga të gjitha virtytet zgjedhe...

Irvin D. Yalom

Si u shërova nga xhelozia?

Michel Foucault