Paragrafe nga Libri

Ballina Paragrafe nga Libri

Solzhenicin: “Kështu u rezistohet gënjeshtrave të pushtetit”

Dhuna “plaket” po kaq shpejt, dhe pa kaluar shumë vite, nuk është më kaq e sigurtë në vetvete për t’u shfaqur, e për t’u bërë më e paraqitshme kërkon papushim një aleate, dhe kjo është Gënjeshtra. Në fakt, dhuna nuk ka mënyrë tjetër për t’u maskuar, përveç gënjeshtrës, dhe gënjeshtra nuk mund të ketë jetëgjatësi, përveçse përmes dhunës. Dhe dhuna nuk ka nevojë që të bëjë të ndihet çdo ditë, në çdo sup, peshën e putrës së saj: ajo kërkon vetëm që ne t’i nënshtrohemi gënjeshtrës, që të bëhemi përditë pjesëmarrës në gënjeshtër.

Mitrush Kuteli – “E Madhe Eshtë Gjëma e Mëkatit”

“…Provova të ngrihem, por nuk bëra dot çap ngaqë, ashtu siç gjendesha i shtrirë në kurriz, vërejta se krahët dhe këmbët m’i kishin hapur nderë dhe lidhur fort pas toke dhe po në të njëjtën mënyrë më kishin lidhur flokët e gjatë e të plotë.

LETËR GRUAS SË VËRTETË TË ISH-BURRIT TIM

E dashur zonja grua e vërtetë e ish-burrit tim,

Unë e di se tash ju jeni bashkë duke kaluar muajin e mjaltit, siç më kanë thënë, diku, në Egjé, në një ishull të bukur ekzotik, me një emër të lashtë grek.

Leo Tolstoy – “Dy Pikat e Mjaltit”

…Eshtë një përrallëz e vjetër nga Lindja lidhur me një udhëtar që ndiqet në stepa nga një bishë e tërbuar. Duke u përpjekur të shpëtojë nga bisha, udhëtari mer turr të kërcejë në një pus të thatë; por, në fund të pusit, ai sheh një dragua me nofullat krejt të hapura, duke pritur ta gëlltisë.

Shkëputur nga “Zarathustra: Perëndia që Vallëzon”

Ai që e ka njohur izolimin, ia kalon përgjithmonë vetmisë.

Pesha e Inatit …!

Tema e mësimit ishte inati dhe mësuesi na kishte porositur që të sillnim nga një trastë me patate.

Katër minitregime nga Gabriel García Márquez

 

1. Një fëmijë pesë vjeç,i cili, në një panair, humbet të ëmën midis turmës së njerëzve, i afrohet një polici dhe e pyet: Zotëri, a keni parë një zonjë duke ecur pa një fëmijë si unë?

Fragment nga “Lulet e mollës” – John Galsworth

A Summer Story (1988)

Kush e ka lexuar librin “Lulet e Molles” dhe nuk është përlotur nga dashuria tragjike Migen Devid, një fshatareje të thjeshtë nga një fermë e largët angleze me Frenk Esherstin, një student, i cili kishte buajtur për disa ditë në fermën e të afërmve të saj.

Një tregim nga Sterjo Spasse

SKANDAL ! JO, ASPAK!

…dhe pastaj gruaja e për dalme , e shtrirë mi shtresat e buta, me krye të pështetur mbi jastëkët prej puplash, dhe e lëshuar fare nga epshet, rënkoi: një rrëngjethje iu ravijëzua mi gjirin e parfomuar dhe një çere e verdhë, e verdhë dyll iu ndeh mi mollëzat e pispillosura të fytyrës.

Tregim nga Teodor Keko- ËNDRRA

Një vit pas asaj bisede pa kokë e këmbë te bar AMERIKA, ku Fredi iu përgjërua plot afsh e passion Olianës, nën një nur indifference, por duke ndjerë diçka t’i forcohej mes këmbëve, që ajo ta mbante më në konsideratë figurën e tij dhe tjetra e nxori jashtë orbite me një përgjigje qej-mos-prishëse të huazuar nga akejtë e lashtë “këtu jemi, punë që pret…” Fredit iu shfaq në ëndërr Oliana.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Elegjia vllazërore

Ma thonte zemra e ngrata se jeta t’kishte lanë, edhe pse miqt e shokët nuk dojshin me ma thanë. Der sa mbi krye mandata, kur s’e pritsha më ra, dhe...

Mahatma Gandhi

Honoré de Balzac