Paragrafe nga Libri

Ballina Paragrafe nga Libri

Anaïs Nin

Mashkulli kurrë nuk mund ta njohë vetmin të cilën e njeh femra. Mashkulli qëndron në gjirin femrës vetëm për të fituar forcë. Ai e ushqen veten nga ky përqafim dhe pastaj ngritet dhe i kthehet botës, punës, betejave dhe artit. Ai nuk është i vetmuar, ai vetëm është i nxënë.

Antoine de Saint-Exupéry

Është shumë më e vështirë ta gjykosh veten se të tjerët. Nëse i’a del me sukses në gjykimin e drejtë të vetes, atëherë ti vërtetë je njeri i mençur.

Leo Tolstoy

Unë gjithmonë të kam dashur dhe kur njeriu e dashuron dikë, ai e dashuron personin e plotë, ashtu siç ai ose ajo mund të jenë, e jo ashtu siç ju do të dëshironit të ishte.

Fyodor Dostoyevsky

Në këtë botë, nuk ekziston asgjë më e vështirë se sinqeriteti dhe asgjë më e lehtë se lajkatimi. Nëse brenda sinqeritetit, vetëm një e njëqindta pjesë për të nuk është e sinqertë, kjo në mënyrë të menjëhershme e prodhon mosmarrëveshjen, e si rezultat edhe demaskimin.

Albert Camus

Kjo zemër e vërtetë e cila është e imja, për mua do të mbetet gjithmonë e papërcaktueshme. Mes siguris që unë e kam për ekzistencën time dhe përmbajtjes që tentoj të i’a jap asaj sigurie, hapësira që ekziston kurrë nuk do të mbushet. Përgjithmonë do të mbetem i huaj për veten time.

Albert Camus, “Miti i Sizifit dhe Ese të tjera”

Immanuel Kant

Ndriçimi është çlirimi i njeriut nga tutela e tij e vet – shkaktuar. Tutela është paaftësia e njeriut për ta përdorur arsyen pa direktivën e dikujt tjetër. Vet – shkaktimi është tutelë atëherë kur kauza e tij shtrihet jo mbi mungesën e arsyes, por mbi mungesën e vendosmërisë dhe guximit për ta përdorur atë pa ndonjë direktivë prej tjetërkujt. “Ke guximin ta përdorësh arsyen tënde”- kjo është moto e ndriçimit.

Immanuel Kant

Friedrich Nietzsche

“Secili besim i vërtetë është i pagabueshëm. Ai e bënë atë të cilën, personi që beson, shpreson ta gjej tek ai. Por, ai nuk e ofron as mbështetjen më të vogël për vërtetimin e të vërtetës objektive.

Milan Kundera

Ajo e kishte një dëshirë dërrmuese për tu shprehur me të ashtu si femrat më banale; mos më lë të shkoj, më mbaj shtrënguar, më bëjë lodrën tënde, skllaven tënde. Bëhu i fortë! Por ato ishin fjalët të cilat ajo nuk mund t’i thoshte. Të vetmen gjë të cilën ajo e tha, kur ai e liroi nga përqafimi i tij, ishte: “Ti nuk e di sa e lumtur jam që jam me ty”. Kjo ishte më e shumta, që natyra e saj e rezervuar e lejoi atë ta thoshte.

Milan Kundera, “The Unbearable Lightness of Being”

Jürgen Habermas

“Parlamenti nuk është më ‘asambleja e të mençurve, të zgjedhur si personalitete individuale nga shtresa e privilegjuar, të cilët mundohen ta bindin njëri – tjetrin me argumente në diskutime publike, mbi supozimin se vendimi i ardhshëm, i arritur nga shumica, duhet të jetë ai që është i drejtë dhe i vërtetë për mirqënien kombëtare’.

Në vend të kësaj, parlamenti është bërë një ‘tribunë publike, mbi të cilën, para të gjithë kombit, qeveria dhe partitë që e përbëjnë atë, e prezentojnë dhe e justifikojnë para qytetarëve programin e tyre, përderisa opozita e kritikon këtë program në të njejtën mënyrë dhe i zhvillon alternativat e veta.”

Jürgen Habermas

Stefan Zweig

Gjithmonë kërkohet shkallë shumë më e lartë e guximit nga një individ, për ta kundërshtuar një lëvizje të organizuar, se sa për ta lënë veten të lundrojë bashkë më lumin – guximi individual, është lloji i guximit i cili është duke vdekur në këto kohëra të organizatave dhe mekanizimeve progresive.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Thomas Mann

“Në libra, ne kurrë nuk gjejmë asgjë tjetër pos vetes tonë. Çuditërisht kjo na jep kënaqësi të madhe dhe ne pastaj themi se autori...

KUR ÇMENDET MALLI

Erich Maria Remarchue