Paragrafe nga Libri

Ballina Paragrafe nga Libri

Shopenhaueri për lojën politike të Hegelit si zyrtarë i qeverisë gjermane

Filozofia, e sjell rishtas te fama përmes Kantit

Zigmund Frojd, “Tri leksioni mbi teorinë e seksualitetit”

“Qëllimi im është kërkoj se në çfarë mase psikologjia mund të na japë të dhëna mbi biologjinë e jetës seksuale të njeriut.

Për të shpjeguar nevojat seksuale të njeriut dhe të kafshës, në biologji pranohet se ekziston një “Instikt seksual” që i përngjan instiktit të ushqimit.

Por gjuha e zakonshme nuk ka një shprehje që për nevojën seksuale t’i përgjigjet fjalës “uri”. Shkenca përdor termin “libido!”

Zigmund Frojd, “Tri leksioni mbi teorinë e seksualitetit”

Vuajtja është gjë e madhe. Në të fshihet ideja!

“Arratia ka boll poshtërim dhe mundim, ndërsa juve ju duhet jetë e qetë, e përcaktuar mirë, me ajër. Edhe në i’a mbathshi, përsëri do ktheheni. Nuk bëni dot pa ne!

Søren Kierkegaard

E vërteta qëndron gjithmonë me pakicën, dhe pakica është gjithmonë më e fortë se shumica, sepse pakica në përgjithësi formohet nga ata të cilët e kanë një opinion, përderisa forca e shumicës është iluzionare, e formuar nga grupet të cilat nuk kanë asnjë opinion – dhe të cilët prandaj, në momentumin e ardhshëm (në të cilin është evidente se pakica është më e fortë) e pretendojnë të vërtetën e tyre… përderisa e vërteta kthehet përsëri tek një pakicë e re.

– Søren Kierkegaard

Akira Kurosawa

fuku012c100.tif

“Njerëzit sot kanë harruar se në të vërtetë ata janë vetëm një pjesë e natyrës. Deri tani, ata e kanë shkatërruar natyrën, në të cilën varet jeta jonë. Ata gjithmonë mendojnë se mund të bëjnë diçka më mirë.

Sigmund Freud

“Religjioni është tentimi për ta marrë nën kontroll botën shqisore, në të cilën ne jemi të vendosur, nëpërmjet mendimit për botën e dëshiruar, të cilin e kemi zhvilluar brenda nesh si rezultat i nevojave tona biologjike dhe psiqike.

Thich Nhat Hanh

“Kur ju e mbillni një bim, nëse ajo nuk rritet mirë, ju nuk fajësoni bimën. Ju i kërkoni arsyet e tjera se pse ajo nuk është rritur mirë. Ajo mund të ketë nevojë për plehrosje, më shumë ujë ose më pak diell. Ju asnjëherë nuk e fajësoni bimën.

Friedrich Nietzsche

“Çka nëse kënqësia dhe pakënaqësia janë të lidhura me njera-tjetrën aq ngushtë, sa që kushdo që do të dëshironte të kishte sa më shumë prej njerës, duhet të kishte gjithashtu po aq prej tjetrës – dhe se kushdo që do të dëshironte ta mësonte “ngazëllimin deri në parajsë”, do të duhet që gjithashtu të pregaditej edhe për “depresionin deri në vdekje”.

Friedrich Nietzsche

Zizek: Të lumtur përgjithmonë janë vetëm budallenjtë

“Lumturia asnjëherë nuk ka qenë e rëndësishme. Problemi është se ne nuk e dijmë çka në të vërtetë duam. Ajo që na bënë të lumtur nuk është arritja e asaj që e dëshirojmë, por ëndërrimi i asaj që e dëshirojmë.

Rene Descartes

Shpresa është një prirje e shpirtit për t’a bindur veten se ajo që dëshiron do të ndodhë, dhe e cila shkaktohet nga një lëvizje e veçantë e shpirtit, nga një përzierje e kënaqësis dhe dëshirës.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

“Rubairat”

Natën kur flija, më tha shpirti: “Pi! Në gjumë e në Varr s’ka lumturi; Ngrehu! Sa rron, zbras Kupa dhe puth Çupa Ke shekuj që të flesh...

Fragment nga Zelda Fitzgerald