Paragrafe nga Libri

Ballina Paragrafe nga Libri

Akira Kurosawa

fuku012c100.tif

“Njerëzit sot kanë harruar se në të vërtetë ata janë vetëm një pjesë e natyrës. Deri tani, ata e kanë shkatërruar natyrën, në të cilën varet jeta jonë. Ata gjithmonë mendojnë se mund të bëjnë diçka më mirë.

Sigmund Freud

“Religjioni është tentimi për ta marrë nën kontroll botën shqisore, në të cilën ne jemi të vendosur, nëpërmjet mendimit për botën e dëshiruar, të cilin e kemi zhvilluar brenda nesh si rezultat i nevojave tona biologjike dhe psiqike.

Thich Nhat Hanh

“Kur ju e mbillni një bim, nëse ajo nuk rritet mirë, ju nuk fajësoni bimën. Ju i kërkoni arsyet e tjera se pse ajo nuk është rritur mirë. Ajo mund të ketë nevojë për plehrosje, më shumë ujë ose më pak diell. Ju asnjëherë nuk e fajësoni bimën.

Friedrich Nietzsche

“Çka nëse kënqësia dhe pakënaqësia janë të lidhura me njera-tjetrën aq ngushtë, sa që kushdo që do të dëshironte të kishte sa më shumë prej njerës, duhet të kishte gjithashtu po aq prej tjetrës – dhe se kushdo që do të dëshironte ta mësonte “ngazëllimin deri në parajsë”, do të duhet që gjithashtu të pregaditej edhe për “depresionin deri në vdekje”.

Friedrich Nietzsche

Zizek: Të lumtur përgjithmonë janë vetëm budallenjtë

“Lumturia asnjëherë nuk ka qenë e rëndësishme. Problemi është se ne nuk e dijmë çka në të vërtetë duam. Ajo që na bënë të lumtur nuk është arritja e asaj që e dëshirojmë, por ëndërrimi i asaj që e dëshirojmë.

Rene Descartes

Shpresa është një prirje e shpirtit për t’a bindur veten se ajo që dëshiron do të ndodhë, dhe e cila shkaktohet nga një lëvizje e veçantë e shpirtit, nga një përzierje e kënaqësis dhe dëshirës.

Fjodor Dostojevksi, “Djajtë”

“Se martesa or mik, është vdekje morale e gjithësecilit shpirt krenar, e çdo lloj pavarësie.

Jeta martesore do më korrruptojë, do m’i shterrojë forcat, do më zhvesh nga burrëria për t’i shërbyer qështjes, se do lindin fëmijë që, ndoshta, s’do të jenë as të mitë; njeriu i zgjuar e sheh të vërtetën drejtë në sy… se gruaja edhe syrin më depërtues e mashtron.

Zoti i mirë, duke krijuar gruan, e ka ditur se ç’po nxjerr nga duart, por jam i bindur, që ka qenë ajo vetë që e ka detyruar ta krijojë të këtillë… me të tilla atribute; ndryshe, kujt i’a kishte ënda t’i hapte vetes aq shumë telashe?”

Fjodor Dostojevksi, “Djajtë”

Fyodor Dostoyevsky, “Djajtë”

Pjesë nga shfaqja "Djajtë", e bazuar në librin e Dostojevskit me po të njëjtin titull.

“- Po përpiqem të gjej arsyen, përse njerëzit nuk kanë guxim të vrasin veten. Kjo është.
– Si kështu, nuk kanë guxim! Po pse pak vetëvrasje bëhen?
– Shumë pak.
– Këtë mendim keni?

Nuk mu përgjigj. Qëndroi i menduar dhe pastaj ecejaku nëpër dhomë.
– Po ç’i përmbaka njerëzit të vrasin veten, sipas jush? – e pyeta.
Më pa i hutuar, si të donte të sillte ndër mend se për çfarë po flasim.
– Po ja, dy paragjykime i përmbajnë: një i vogël dhe një shumë i madh.
– Cili është i vogli?

Fyodor Dostoevsky, “Krim dhe Ndëshkim”

“Njerëzit në përputhje me ligjet e natyrës, ndahen në përgjithësi në dy kategori: në të ulët (të zakonshëm), në lëndë që shërben për riprodhim të të tjerëve si ata vetë, dhe në njerëz me dhunti e talent, të zotë për të thënë fjalën e re në mjedisin ku jetojnë.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Sokrati: “Luftërat nuk i nxitë asgjë tjetër veçse lakmitë e trupit”

Sokrati: E si qëndrojnë gjërat në arritjen e njohjes? A pengon trupi gjatë kësaj apo nuk pengon nëse dikush e merr si bashkëpunëtor gjatë...

Dhjetë thënie nga Nietzsche