Poezi

Ballina Poezi

Në Një Ditë Si Kjo..!

Në një ditë si kjo do ta kujtosh,
Djalin e heshtur që shkruante poezi.
Do të ndjesh mall ta perqafosh,
T’i puthësh ballin, të kaftit sy.

Migjeni – “Vjeshta në parakalim”

Vjeshta në parakalim

Vjeshtë në natyrë dhe vjeshtë ndër ftyra tona,
Afshon erë e mekun, lëngon i zymtë dielli,
Lëngon shpirt’ i smum ndër krahnore tona,
Dridhet jet’ e vyshkun ndër gemba të një plepi.

Naim Frashëri – “Bagëti e Bujqësi”

Bagëti e Bujqësi

O malet’ e Shqipërisë e ju o lisat’ e gjatë!
Fushat e gjëra me lule, q’u kam ndër mënt dit’ e natë!
Ju bregore bukuroshe e ju lumenjt’ e kulluar!
Çuka, kodra, brinja, gërxhe dhe pyje të gjelbëruar!
Do të këndonj bagëtinë që mbani ju e ushqeni,
O vendëthit e bekuar, ju mëndjen ma dëfreni.

Ndre Mjeda – “Liria”

Liria

O shqipe, o zogjt’ e maleve, kallzoni:
A shndrit rreze lirie n’ato maja;
mbi bjesh’ t’thepisuna e n’ograja,
ku del gurra e gjëmon përmallshëm kroni?

Ndoc Gjetja – “O ish-shokë! O ish-miq! O të dashur ish-ër!”

“O ish-shokë! O ish-miq! O të dashur ish-ër!”

Sot befas qielli i kujtesës m’u ça më dysh
dhe ndodhi para meje Zbulesa e Parë:
një univers i pasosur me rrëzëllime miqësish
të rroposura nga kataklizma e ndarjes.

Disa Poezi nga Jorgo Bllaci

Këndej armik, andej edhe më zi,
edhe në gjoks, edhe në shpinë plumba.
Kurse, me klithme, nëpër qiellin gri
përplasin flatrat tufa me pëllumba,

FEDERICO GARCÍA LORCA – NËSE DUART E MIA DO TË KËPUTNIN GJETHET

– NËSE DUART E MIA DO TË KËPUTNIN GJETHET

Unë shqiptoj emrin tënd
netëve të errëta,
kur yjet vijnë të pinë
në burimin e hënës,
kur degëve të fshehta
dremitin gjethnajat. 

Pablo Neruda- Shqipëria

– SHQIPERIA

S’kam qënë ndonjëherë
Në Shqipëri
n’atë tokë të ashpër e të dashur,
n’atë dhe malor barinjsh.

LOIUS ARAGON – TANI QË KOHË E RINISË

– TANI QË KOHË E RINISË

Tani që kohë e rinisë
Zbehet te qelqi mavi
Tani që kohë e rinisë
Së natyrshme u bë hi

OCTAVIO PAZ – DËGJOMË SIÇ DËGJOHET SHIU

– DËGJOMË SIÇ DËGJOHET SHIU

Dëgjomë siç dëgjohet shiu
as vëmendshëm as shkujdesur,
hapa të lehtë, rigon,
uji që është ajër, ajri që është kohë,
dita që s’ka të perënduar,
nata që ende s’troket,

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Origjina e inteligjencës!

Autor: Michio Kaku Në të gjithë gjithësinë, dy nga misteret më të mëdha janë origjina e vetë gjithësisë dhe origjina e inteligjencës. Besojeni ose jo,...

Jim Morrison

Anton Chekhov