Poezi

Ballina Poezi

Kurbeti

Mitrua, kur u martua,
Ndënji një muaj me grua!
Erdhi dita për të ndarë
dhe u ndanë duke qarë!

Vaj

Që ditën që vdiqe, që kur s’të kam parë
Lotët që kam derdhur, s’më janë dhe tharë!
Shumë vjetë u bënë, sot u mbushen dhjete,
që kur më ke lënë dhe s’të shoh ne jete!

“Rubairat” (2)

Natën kur flija, më tha shpirti: “Pi!
Në gjumë e në Varr s’ka lumturi;
Ngrehu! Sa rron, zbras Kupa dhe puth Çupa
Ke shekuj që të flesh në qetësi.”

Rubairat

Për Vdekjen s’dridhem as derth fare lot;
M’ e mirë gjë në Botë s’ gjendet dot:
Trëmbem nga Jeta që i Madhi Zot
Më kot m’ a dha – e unë ia kthenj më kot.

Poezi nga Sergej Aleksandrovič Esenin

Ti s’më do? S’të dhimbsem sado pakëz?
Nuk ta mbushkam syrin apo si?

Kënga e vdekjes së Abelit

Dergjet mbi bar Abeli i vrarë,
Vëllai Kain e braktis e shkon.

DHURATË

Nuk mund ta dish sa shumë kam kërkuar
të gjej një dhuratë për ty.

I mbetuni

Poezi e Ndre MJEDËS, e vitit 1902, kur u arrestua dhe gati u internua në Anadoll nga qeveria e Stambollit për shkak të veprimtarisë së tij atdhetare.

Kishin hyp nji rreze dilli…

Kishin hyp nji rreze dilli,
Ai Shën Pjetri e ai Shën Mhilli,
E po flisnin për i hall t’vjetër,
Ai Shën Mhill me njat Shën Pjetër

RJEPENI NANËN

(Parodi sipas Nolit të madh)

Ç’asht ajo pa kunorë n’kokë
E rrëzueme shesh për tokë,
Flokëlëshueme fytyrëzanë
Që në kangë i thoshim nanë?!

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Fjalim inspirues nga profesori para studentëve të tij!

Një ditë një profesor universiteti i pyeti studentët e tij, se sa mendonin se peshonte shishja e ujit që ai po mbante në dorë....