Shkrime Autoriale

Ballina Shkrime Autoriale

Në qoftë se do sundoja botën – Intervistë e Umberto Eko-së

Inkurajoni më shumë njerëz që të shkojnë në universitet, por, mos të lehtësohen kurset/lëndët.

Unë mund të jap vetëm një pergjigje polemizuese për atë që do të bëja në qoftë se do mund të sundoja botën, sepse nuk ka shans që të ndodhë. Që kur jam plakur, kam filluar të urrej njerëzimin, pra, po të kisha pushtet apsolut ateherë do ta lejoja (botën) të vazhdonte drejtë rrugës së vetë-shkatërrimit , do të shkatërrohej dhe unë do të isha më i lumtur.

Njerëzit si unë, janë intelektual. Ne bëjmë punët tona, shkruajmë artikuj, ne kemi mënyrat tona të të protestuarit, por nuk mund ta ndryshojmë botën. E gjitha që mund të bëjmë ne është të mbështesim politikën e empatisë. Angela Merkel bëri një deklaratë pozitive kur inkurajojë gjermanët që të mirëpresin refugjatët sirianë. Ajo e ndryshojë imazhin e gjermanëve në mbarë botën, ata më nuk do të shihen si SS-ët e Adolf Hitler-it.

30 njerëzit më të zgjuar të të gjitha kohërave!

Nga Uilliam Sidis që hyri në Harvard në moshën 9-vjeçare, Leonardo Da Vinçi, Ajshtajni e deri tek Johan Volfgang Gëte që renditet i pari

Tre rregulla të lumturisë, sipas Epikurus-it

1. Injoroni dëshirat e jashtme
Objektet e jashtme luajnë një rol të vogël në lumturinë tonë. Të ardhurat dhe bukuria nuk ndikojnë në lumturinë tonë afatgjate. Epikurusi ka pohuar se ne e arrijmë gjendjen e lumturisë atëherë kur ne e distancojmë veten tonë nga dëshirat materiale. Ai thekson se lidhja jonë me objektet e shtrenjta do të na zhgënjejë gjithmonë për tre arsye:

Cvajg: Takimi i fundit me Frojdin

Shkrimtari austriak Stefan Zweig në biografinë e tij i’a kushton një pjesë të mirë takimit të tij të fundit me Sigmund Freud. Të dy, sa ishin në Vjenë në vitet ’20-të të shek.XX, në kulmin e famës kishin shkëmbyer shumë herë letra me njëri tjetrin.

Pasi Vjena bie në duart e nazistëve, Frojdi migron në Londër. Cvajgu nuk rresht asnjëherë që t’i vizitojë shokët e tij.

Takimi i tyre i fundit, siç shpjegohet në këtë pjesë të shkëputur nga biografia e Cvajgut, ndodh në një lagje të humbur të Londrës. Frojdi aso kohe 80 vjeçar, vuante nga kanceri i nofullës.

Kafka, Ironia dhe Diktatura

Recension mbi veprën “Metamorfoza” te Franz Kafka

Ditari i një të panjohuri

29 Dhjetor

Egoja është armiku kryesor i vetes. Egon e kemi dhuratë nga nëna dhe babai. Ata janë burimi më i madh i egos. Ata janë të papërmisueshëm. Suksesi i tyre varet nga sasisa e egos që i’a bartin fëmijës dhe varësisht si i përgjigjet fëmija asaj egoje. Që të jesh vetja, prindërit duhet të mos kenë sukses-të dështojnë. Tanimë lufta me prindët nuk bëhet për pushtete e mbretëri, por për gjetjen dhe pasjen e vetes. Lufta tashmë është me veten dhe jo Botën.

Grekët e lashtë: Ekzistojnë 7 lloje të dashurisë!

Mos lejoni që fjala “dashuri” të u’a definojë dashurinë tuaj

Dashuria është ndjenja më e fuqishme që qënja njerëzore mund ta provojë. Pse është kaq e vështirë ta gjesh dashurinë ? Kjo është e lehtë për t’u kuptuar, nëse e dini se fjala “dashuri” nuk është njejta gjë sikur se të qenurit i dashuruar.

Bob Marley: Njeriu i jetës tënde!

“Vetëm njëherë në jetë, unë vërtetë besoj se ju mund ta gjeni dikë që mund të ndryshojë krejtësisht botën tuaj. Ju i tregoni gjëra të cilat kurrë me askënd nuk i keni ndarë, ndërsa ai e absorbon çdo gjë që e thuani dhe dëshironë të dëgjoj edhe më shumë.

Tre mënyra për t’u bërë i mirë përmes filozofisë

1. Bëhu i arsyeshëm

Imanuel Kant (Immanuel Kant) na ka mësuar për rëndësin e dallimit midis lumturisë së përkohshme dhe asaj të përhershme. Duke e përdorur sensin tonë të arsyes, ne jemi të aftë t’i zgjedhim veprimet që na sjellin dobi afatgjatë neve dhe të tjerëve. Madje edhe Aristoteli theksonte se të mençurit i bazojnë veprimet e tyre në arsye (ose logjik) dhe jo në intuitë. Mendimi i arsyeshëm na lejon të kuptojmë se ne nuk duhet të tentojmë t’i kënaqim dëshirat tona të menjëhershme. Si rrjedhim, ai na mëson kuptimin e vërtetë të lumturisë.

Kadare: Pjekuria e mendësisë shqiptare bëhet me Migjenin

Ismail Kadare në librin e tij për Migjenin, shpalos në mënyrë intime gjithë mendësinë shqiptare të asaj kohe përmes vet fjalëve të Migjenit. Bëhet fjalë për 25 vitet pas pavarësisë së Shqipërisë, ku vendi ende nuk ishte ‘pjekur’ në asnjë aspekt të jetës ndërsa vetëlëvdatat nuk pushonin. Këtij populli po i mungonte një vetëdijësim për vlerësimin e situatës pa ngjyrime dhe shtrembërime, ashtu siç do të bëhet vetëm me ardhjen e Migjenit; ku vetëkritika e tij në letërsi gjendet në çdo rresht apo varg të tij. Këtu më poshtë do paraqesim një pjesë të librit të Kadaresë “Ardhja e Migjenit në letërsinë shqipe” që e bën këtë zbërthim gjenial:

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

George Gordon Byron, lordi britanik që u dashurua me Shqipërinë dhe...

Vizita në Shqipëri i la mbresa të thella Bajronit. Te shqiptarët ai pa një shpirt të veçantë, i cili ndezi imagjinatën e tij poetike...

Thich Nhat Hanh