Shkrime Autoriale

Ballina Shkrime Autoriale

PERIUDHA NJIQINDVJEÇARE E TRANZICIONIT

Shkruen At Zef Pllumi

Shikime për historinë tonë kombëtare

Pothuej po mbushen njiqind vjet që në vendin tonë, në Vlonë, u shpall pavarësia kombëtare nga Ismail Qemal Bej Vlora, i rrethuem prej përfaqsuesve të tjerë nga të katër anët e Shqipnís. Kje nji çast historik, tue mos marrë parasysh se si e kush e organizoi.

Me çdo kusht kursejani vetes statusin e viktimës!

“Me çdo kusht përpiquni t’ia kurseni vetes statusin e viktimës. Nga të gjitha pjesët e trupit tuaj, jini më vigjilent ndaj gishtit tuaj tregues, sepse është i etur për të fajësuar të tjerët. Një gisht i drejtuar është logoja e viktimës. 

Beso me forcën e shpirtit vetëm në atë që ndjen, jo në atë që dëgjon!

Elena Ferrante për The Guardian

Nëse ke diçka për të shkruar, diçka për të treguar, diçka për të thënë, diçka që ju thërret me një zë etern për t’u bërë rob i një pushtetit vullnetesh që hyjnizon shpirti, thirr me zë përgjërues nga thellësia e vetes çdo përulje dhe devocion, dhe bindu.

Hygo: Të dëshiroj në radhë të parë të duash

“Të dëshiroj në radhë të parë të duash”

Të dëshiroj në radhë të parë që të duash e që, duke dashtë, gjithashtu të të duan. E, nëse nuk është ashtu, të jesh i shpejtë në të harruar, e pasi të kesh harruar të mos mbash mëri.
Dëshiroj, pra, që të mos jetë ashtu, por po qe se është, duhet të dish të jesh pa u dëshpëruar.

Autobiografi: Pikëpamjet fetare të Charles Darwin

Gjatë këtyre dy vjetëve më qëlloi të meditoj shumë mbi fenë. Në kohën e lundrimit me “Bigëll” unë isha tërësisht ortodoks; më kujtohet se si ca oficerë (Ndonëse edhe ata vetë ishin ortodoksë) qeshnin me gjithë shpirt me mua kur për ndonjë çështje të moralit i referohesha biblës si një burimi të vërtetë dhe me vlerë. Mendoj se ata i bënte për të qeshur e reja në argumentimet e mia.

Sinqeriteti… kaq pak duhet për shpëtimin e dashurisë!

Krimi i dashurisë!

Hipokrizia është një lëmsh që shtrëngon dhe mbyt aq makthshëm dashurinë në shoqërinë moderne saqë shumë mendimtarë dhe iluministë guxojnë të dalin në përfundimin, se i vetmi faj, i vetmi krim që mund të bëjë kjo ndjenjë është mashtrimi.

Ah, …ti nuk më dashuron siç të dashuroj unë ty?!

“Ah, ti nuk më dashuron siç të dashuroj unë”, është kjo psherëtima më e thellë dhe thirrje më therëse, mëdyshje më lënguese dhe trazimi më cytës, që ka sëmbuar dhe do të vazhdojë të bashkëjetojë me zemrat që i përflak dëshirimi dhe shpirtrat që i harbon pasioni i dashurisë.

Letra e Jusuf Gërvallës drejtuar nënës së tij!

Nanë e dashtun! Rruga e jetës na pruni deri këtu. Zor sa të duesh. Po kollaj, s’ka qysh bahet ma kollaj. Ti vetë sa e sa herë, në prag të gjumit, kur ishim fëmijë e kur kishim dalë prej lojnave të fëminisë, na ke kallxue përralla që kanë të njëjtin përfundim: rruga e nderës asht ma e zorshmja, po ma e mira dhe e vetmja rrugë e vërtetë për njerin. Dhe, kush u mundue për nder, nder ka gjetë!

Fatos Arapi dhe Cesare Pavese (Aspekte komparative)

Shkruan: Veron Dobroshi

Fatos Arapi është njëri nga lirikët më të shquar të letërsisë shqipe, i cili bashkë me Dritëro Agollin dhe Ismail Kadarenë përbënin trekëndëshin kryesor gjatë periudhës së realizmit socialist në Shqipëri.

Kaq pak për të mbetur në zemrën e një gruaje?!

FAQE NGA DITARI IM I PERULESISE

Megjithëse aftësia jonë për të perceptuar një nga dilemat thelbësore të asaj se pse femrat janë për dashurinë dhe meshkujt për seksin, ka shprehur përulësinë e një ofrimi angazhues, ajo ende sorollatet si beduini nëpër shkretëtirë.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Jetë e humbur në pauza …

Piu edhe një gllënjkë kafe me vështrimin përtej xhamave... -Hëm...jetë, jetë në pauza... Ka kohë thua, jeta êshtë e gjatë, ka kohë të bësh dashuri. Natën e mirë...

Khaled Hosseini

Sepse të dua