Shkrime Autoriale

Ballina Shkrime Autoriale

Letra prekëse që Ali Podrimja i dërgonte Agollit

Elona Agolli, vajza e poetit të madh Dritëro Agolli publikon një letër prekëse të dërguar nga poeti Ali Podrimja në adresë të babait të saj.

Kampi i Tepelenës nëpërmjet kujtimeve të mia!!

TEPELENA…. Kanë kaluar dyzet vite, por kujtimet janë ende aq të gjalla e aq të pranishme. Këta rrjeshta, këto ndodhi, ju që i keni jetuar ndoshta nuk do t’i lexoni kurrë, por kush mundohet t’i ripërtërijë u a kushton juve, heronj të harruar të një tragjedie e cila, kur jetohej, nuk kuptohej sa e madhe dhe e thellë ishte.

Familja, sa 10 psikologë, 100 princa dhe 100 mijë përralla!

Nga Mira Kazhani

Të gjithë i kemi në shtëpitë tona hallet dhe skeletet në dollap, dhe lum ajo familje që bashkohet në ditë të errta dhe thotë: vajza ime mbetet e mirë edhe kur është bërë “e keqe”. Tani, mendoj, s’na ngelet shumë më për të folur për këtë ngjarje.

Mbyllja e prindërve shkaku i traumave seksuale te fëmijët!

Nga Aurela Agalliu/ Psikologe

Abuzimet seksuale tek të miturit, janë tregues i problemeve të thella të një shoqërie e cila evidenton një nivel të ulet emancipimi social, psikologjik dhe kulturor. Një shoqërie që thërret për nevoja emergjente të trajtimit psikologjik, me individ me subjekt problematik të hershëm, ku duhet hulumtuar për një abuzim të mëparshëm ose të ekspozuar ndaj fenomenit familjar apo social.

E ardhmja i takon të majtës, jo të djathtës!

Nga Wolfgang Münchau

Kemi hyrë në një epokë që do të favorizonte radikalizmin mbi moderimin dhe të majtën mbi të djathtën. Kjo nuk do të jetë epoka e Donald Trumpit. Matteo Renzi, ish-kryeministri i Italisë, është duke u përgatitur për të formuar lëvizjen e tij politike qendrore, shumë të ngjashme me La République en Marche, të presidentit francez Emmanuel Macron.

 Unë dhe Hëna

 

Çdo gjë është relative dhe vetëm kjo e fundit absolute. Erërat ndyshojnë, njerëzit gjithashtu. Ndoshta koha i tjetërson ata ose ndoshta dhimbja i sjell në vetvete. Nuk e di, dhe nuk kam për ta kuptuar kurrë këtë. Ndonjëherë e pyes veten pse duhet t’i mendojmë gjërat kaq thellë? Pse na e përvëlojnë shpirtin kaq shumë këto mendime?

“Besnikëria është tepër e rrallë këto kohë”…

Nga Trent Shelton

“Për sa kam kuptuar unë në jetë, xhelozia ekziston vërtet dhe besnikëria është tepër e rrallë. Është çmenduri të mendosh se ti je aty për këdo që ka nevojë për ty, dhe kur ti ke nevojë për diçka, askush nuk të gjendet pranë. Me kalimin e kohës, njerëzit e shtirur nuk më habisin më. Njerëzit besnikë më habisin. Me pak fjalë, sado të përpiqesh t’i qëndrosh pranë dikujt, në momentin që ti do të jesh në vështirësi, mos u habit nëse ai/ajo do të largohet prej teje.

  Kur ndryshon kryefjala

Shkruan: Qëndrim Badalli 

Skena politike e Kosovës në gjithë periudhën e pasluftës, në njërin nga krahët, ka qenë dominuar nga ligjërimi proto-nacionalist i bazuar mbi narracionet e luftës çlirimtare për të kaluarën apo mbi projektet hegjemonike të Serbisë për të ardhmen në raport me vendin tonë.

Dashuria është si perandoritë!!!

 

– Atëherë dëgjo me vëmëndje!

Qysh i vogël lexoj për dashurinë. Nuk dua të kritikoj por… Është absurde ky mit i thurrur rreth saj, ky shkëlqim i rremë…

Heshtja – mundësi takimi me vetveten!

Nga M. Franciska (Suzana) Lekaj

Fjala është argjend e heshtja është flori.” Të dish të flasësh, sot, është e rëndësishme, por përveç kësaj lind edhe nevoja të dish të heshtësh. Njeriu sot po jeton në një botë shumë të shpejtë e të rrethuar me zhurma të ndryshme, e, me sa duket, është harruar bukuria dhe vlera e heshtjes.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Fragment nga libri “Krim dhe Ndëshkim”

“Çfarë mendoni?” – bërtit Razumihini, më shumë se çdo herë tjerër, “ ju mendoni se ata jam duke i sulmuar sepse flasin gjepura? Jo...

Historia e buzëkuqit!

Charles Bukowski