Shkrime Autoriale

Ballina Shkrime Autoriale

30 njerëzit më të zgjuar të të gjitha kohërave!

Nga Uilliam Sidis që hyri në Harvard në moshën 9-vjeçare, Leonardo Da Vinçi, Ajshtajni e deri tek Johan Volfgang Gëte që renditet i pari

Tre keqkuptime ndaj Marksit

Filozofët dhe teoritë që ata kanë përfaqësuar jo gjithmonë janë interpretuar drejt përgjatë historisë. Kjo qoftë nga mosnjohja e tyre, konteksti historik, por shumë herë mendimet e tyre janë shtrembëruar edhe qëllimshëm.

Filozofi i madh gjerman Karl Marx është njëri prej tyre.

Ditar/21janar

Varfëria është të dëshirosh gjithçka. A nuk i bie kjo ta marresh jetën shumë seriozisht. Asnjëherë se kam kuptuar pse njerëzit janë kaq serioz me jetën. A nuk është më e thjeshtë gjithçka. Ja, ta zëmë, vetëm jeto. Jetoje momentin. Lëshoje veten të te marrë rryma e jetës. A nuk është krejt kuptimi i jetës tek një bisedë me një mik, apo tek një situatë cilado qoftë ajo.

Jo, jeta është shumë më e thjesht, mendova. Mjafton të jesh e lirë. Mjaton ta bësh ate që ta do zemra.

22:12

PLAKA DHE YJET

Kishin kaluar nëntë muaj pa kapur libër me dorë. Hoqa dorë nga leximi për një kohë të pacaktuar. Kam përshtypjen se të lexuarit e vazhdueshëm të pamundëson mendimin. Në fund të fundit, leximi është vetëm një mjet për të cytur mendimin, por kur ai kthehet në pengesë atëherë e ka humbur rëndësinë. Kjo ishte arsyeja kryesore e largimit tim nga librat.

Ditar/15 Janar

Ka ca kohë që e kam shpeshtuar cigaren. Tek po tymosja afër dritares, shikimin kisha nga rruga dhe po mendoja mbi kuptimin e jetës. Më dolën përpara shumë njerëz si fotografi. Shumë gjëra; Shumë ndodhi.

Neveria e Sartrit

Përmasa Antropologjike e Sartrit tek vepra “Neveria“

Ballafaqimi i parë me veprën “Neveria“ shumë lehtë mund të na krijojë ndjenjë të mundimshme angështie . Duket se kemi hyrë në një mjedis të errët i cili veç konfuzionit na krijon veç vuajtje rraskapitëse.

Çka (nuk) është filozofi sipas Popperit?

I inspiruar nga miku i tij filozof Friedrich Waismann, Karl Popper në shkrimin me titull “Si e shoh unë filozofinë”, të cilën e ka trajtuar në nëntë pika na udhëzon se si nuk duhet filozofuar. Sidoqoftë Popper nuk pajtohet plotësisht me mikun e tij. Ajo që e shtyn të trajtoj sërish këtë temë është mos pajtimi i tij në disa pika, gjithashtu edhe qëndrimi i tij i ndryshëm sa i përket temës. Waismann mendon se jo të gjithë njerëzit janë filozofë duke potencuar se:

Tarkovsky: Mësohuni t’a duani vetveten

Regjisori dhe shkrimtari rus Andrei Tarkovsky krahas arritjeve në kinema shquhet edhe për mendimet e tij të thella mbi jetën, njeriun dhe botën.

Në një video të shkurtër, të regjistruar në kohën kur Tarkovsky ishte në moshë të shtyrë, regjisori rus ofron disa këshilla shumë të vlefshme për të rinjtë. Më poshtë po i sjellim të transkriptuara dhe të përkthyera në gjuhën shqipe:

Ditar/13 Korrik

Dëshira për tu bërë artist. Dëshira për ta tejkaluar shoqërinë. Dëshira për të qenë i lirë. Por a mos duhet të çlirohemi edhe nga nevoja për ta tejkaluar shoqerinë që të jemi të lirë?

Të edukohet qytetari!

Recension mbi librin, “Të edukohet qytetari“ nga Patrice Canivez
Për Virtual Sophists shkruan filozofi, Besnik Domi.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Bertrand Russell

"Të kesh frikë të dashurosh është njësoj sikur të kesh frik të jetosh dhe ata që kanë frikë të jetojnë janë tashmë pothuajse të...

Fyodor Dostoyevsky

Babai