Thënie

Ballina Thënie

Gabriel García Márquez

Ai gërmoi aq thellë brenda ndjenjave të saj, sa që gjatë kërkimit për ndonjë interes ai gjeti dashuri, sepse duke u përpjekuar ta bëjë atë të dashurohet të, ai përfundoi vet i dashuruar tek ajo. Petra Cotes, nga ana e saj, e dashuronte atë edhe më shumë kur e ndjente se dashuria e tij po rritet.

– Gabriel García Márquez, “Njëqindë vjet vetmi”

Fyodor Dostoyevsky

Nëse dëshironi të shikoni brenda shpirtit njerëzor për të njohur dikë më mirë, mos u mundoni duke i analizuar mënyrat e tij se si ai është i qetë, se si ai flet, se si ai qan ose sa shumë ai lëkundet nga idetë fisnike; do të keni rezultate më të mira nëse vetëm e shikoni kur ai qesh. Nëse ai qesh bukur, ai është njeri i mirë.

– Fyodor Dostoyevsky

Friedrich Nietzsche

Ajo që është bërë nga dashuria, është gjithmonë përtej së mirës dhe së keqes.

Voltaire

Çdo njeri është krijesë e kohës në të cilën jeton dhe pak janë të aftë të ngrihen mbi idetë e kohës.

Carl Gustav Jung

Nuk mund të arrihet vetëdija pa dhimbje. Njerëzit do të bëjnë gjithçka, pavarësisht sa absurde që është ajo, për ta shmangur ballafaqimin me shpirtin e tyre. Dikush nuk mund ta arrijë ndriçimin duke i imagjinuar figurat ndriçuese, por vetëm duke e bërë errësirën e vet të vetëdijshme.

Francis Bacon

Paraja është e mirë si shërbëtore por e keqe si pronare.

Albert Einstein

Shkenca pa religjionin është e çalë, religjioni pa shkencën është i verbër.

Rainer Maria Rilke

Ndoshta të gjithë dragonjtë në jetën tonë janë princesha, të cilat vetëm janë duke pritur të na shohin duke vepruar, vetëm njëherë, me guxim dhe bukuri. Ndoshta çdo gjë që na frikëson, në thelbin e saj më të thellë është diçka e pafuqishme që ka nevojë për dashurinë tonë.

– René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke, “Letters to a Young Poet”

Albert Kamy

Ekzistojnë krime të pasionit dhe krime të logjikës. Kufiri mes tyre nuk është qartësisht i definuar.

Leo Tolstoy

Të gjitha vajzat e botës ishin të ndara në dy kategori: kategoria e parë përfshinte të gjitha vajzat e botës, përveç asaj, të cilat, që të gjitha i kishin ndjenjat e zakonshme njerëzore dhe gjithashtu ishin shumë të zakonshme; përderisa në kategorin tjetër – ishte vetëm ajo, e vetmuar, nuk kishte asnjë dobësi dhe ishte superiore nga i gjithë njerëzimi.

Leo Tolstoy, “Anna Karenina”

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

Aristotle, “Ethics”

“Dhe kështu njeriu u mirë e ka për detyrë të jetë edhe egoist, sepse duke e bërë atë që është fisnike, ai do ta...

MIGJENI – BUKURIA QË VRET

Fragment nga Sokrati

Thomas Mann