Ballina Blog Faqe 324

Friedrich Nietzsche

Keni kujdes kur e luftoni një përbindësh, të mos bëheni edhe ju vet si ai… sepse kur i’a ngulitni për kohë të gjatë syt humnerës, edhe ajo u’a ngulit syt juve.

A është Zoti brenda apo jashtë nesh?

Është deklaruar nga të gjithë filozofët e vërtetë se për Zotin çdo gjë është e mundur. Por, për aq kohë sa ne besojmë se Zoti është diku jashtë në Univerz, i cili i merr njërit dhe i jep tjetrit, atëherë ne jemi të kontrolluar nga ai besim i rrem.

I humburi: Rrëfim mbi një të çmendur

Recension mbi romanin “I humburi” të Fatos Kongoli-t

Hyrje

Ndonjëherë të mjaftojnë disa rreshta për të reflektuar mbi librin. Ndonjëherë të mjafton vetëm titulli. Në rastin e veprës së Fatos Kongolit-I humburi, i ke të dyja. Nëse nuk të mjafton titulli, porsa e përfundon faqen e dytë përballesh me këtë fjali rrënqethëse:

James Joyce

Një njeri i mençur nuk bënë gabime. Veprimet e tij të gabueshme janë të vullnetshme dhe janë porta të zbulimit.

Charles Dickens

Vuatja ka qenë më e forta nga të gjitha mësimet e tjera dhe më ka mësuar ta kuptoj se si duhet të jetë zemra e juaj. Kam qenë i kërrusur dhe i thyer, por – shpresoj – brenda një gjendje më të mirë.

Stefan Zweig

“Kur një grua i reziston një pasioni të paftuar, ajo është duke i’u bindur plotësisht ligjit të gjinisë së saj; veprimi fillestar i refuzimit, në mënyrë që ato të flasin, është instikt i lashtë në çdo femër dhe nëse ajo e refuzon madje edhe pasionin më të zjarrtë, ajo nuk mund të quhet jo-njerëzore.

George Orwell, “1984”

“Tani, unë do të ta tregoj përgjigjen e pyetjes time. Partia e kërkon pushtetin tërësisht vetëm për interesin e vet. Ne nuk jemi të interesuar për të mirën e të tjerëve; ne jemi të interesuar vetëm në pushtet, pushtet të pastërt. Ajo çka do të thotë pushtet i pastërt do ta kuptosh së shpejti.

Hermann Hesse

Ne jemi Hënë dhe Diell, të dashur miq; ne jemi Det dhe Tokë. Nuk është qëllimi jonë të bëhemi njëri – tjetri; qëllimi është ta njohim njëri tjetrin, të mësojmë ta shohim tjetrin dhe ta nderojmë për atë që është; ta njohim të kundërtën e secilit dhe ta plotësojmë.

Gabriel García Márquez

“Nëse do ta dija se kjo do të jetë dita e fundit që do të shoh, do të mbaja afër duke të shtrënguar dhe do ta lusja Zotin ta ruaj shpirtin tënd. Nëse do ta dija se kjo do të jetë hera e fundit që ti kalon nëpër këtë derë, do të përqafoja, do të puthja.

Confucius

Në një vend të qeverisur mirë, varfëria është diçka prej së cilës duhet pasur turp. Në një vend të qeverisur keq, pasuria është diçka prej së cilës duhet pasur turp.

MË TË POPULLARIZUARAT

MË TË LEXUARAT

“Për një jetë të mirë”. Këshilla nga Mark Twein

Mund ta njihni Mark Tueinin nga disa prej librave të tij popullorë, si Aventurat e Hakëlberri Finit apo Aventurat e Tom Sojerit. Ai ishte...