Rreth 50 milion njerëz në të gjithë globin kanë probleme të fertilitetit dhe luftojnë për të pasur një fëmijë. Të pyesni një çift se kur do të bëjnë fëmijë, jo vetëm që është e pandjeshme, por është gjithashtu një pushtim i intimitetit të tyre. Ne besojmë se pyetja e çifteve se kur ata planifikojnë të kenë një fëmijë është e gabuar për arsye të shumta.  Këtu janë disa prej tyre:

  1. Vetëm sepse ju keni pasur fëmijë në moshën 25 vjeçare, nuk do të thotë se të gjithë duhet të kenë

Një nga mitet më të zakonshme që lidhen me shtatzëninë është se gratë mbi 35 vjeç nuk mund të mbesin shtatzënë. Dhe, nëse e bëjnë këtë fatkeqësisht, fëmija i tyre nuk do të jetë i shëndetshëm. Në realitet, për sa kohë që një grua ka vezë, ajo mund të mbetet shtatzënë, dhe foshnja e saj do të jetë mirë.  Edhe kur e bëni fëmijën herët, ekzistojnë rreziqe. Pas të tridhjetave, rreziqet rriten me vetëm 5%.  Koha më e mirë për të lindur një fëmijë është kur të jeni gati për të, jo kur shoqëria pret që ta bëni.

  1. Rreth 50 milion njerëz në botë vuajnë nga infertiliteti

Sipas një raporti, rreth 15% e popullsisë së botës lufton me infertilitet dhe numri vetëm po rritet. Shkalla e sjelljeve të gabuara është rritur gjithashtu. Në fakt, hulumtimi po pretendon se shumica e shtatëzënive këto ditë po përfundojnë në aborte fatkeqe, duke lënë prindërit në depresion. Të kesh fëmijë nuk ishte kurrë e lehtë, por tani është më e vështirë. Edhe nëse e keni qëllimin e mirë, duke pyetur dikë se kur ata do të kenë një fëmijë, mund t’i lëndoni ata.

  1. Ka faktorë të ndryshëm të tjerë që ndikojnë në vendimin e një çifti për të pasur një fëmijë

Sigurisht, infertiliteti luan një rol kryesor, por ka faktorë të tjerë që duhet të merren parasysh përpara se të lindni një fëmijë. Statusi financiar i çiftit, forca e lidhjes së tyre, shëndeti i tyre, qëllimet e karrierës, etj. Kur jeni me një mendje se duhet pasur një fëmijë dhe keni kohën që të kujdeseni siç duhet, kjo është koha kur duhet të keni një të tillë.

  1. Nuk ka nevojë të i’a kujtoni askujt që po bie ora amënore, ata tashmë e dijn

Është një stigmë e çuditshme për gratë që kanë një fëmijë pas moshës 35 vjeç, e cila duhet të marrë fund. Për shembull, kur Cameron Diaz njoftoi shtatzëninë e saj dhe së fundmi lindi në moshën 47 vjeç, verdikti popullor në internet për të ishte negativ. Nuk ka asgjë të keqe të pasurit një fëmijë përmes vezëve të ngrira, IVF ose ndonjë mjet tjetër kur nuk janë në gjendje të ngelen shtatzënë në mënyrë të natyrshme. Gratë nuk kanë nevojë të kujtohen për “orën e nënës”, ato janë plotësisht të vetëdijshëm për këtë.

  1. Disa njerëz thjesht nuk duan fëmijë dhe kjo është në rregull

Ashtu si të pasurit një fëmijë, edhe të mospasurit fëmijë gjithashtu duhet të normalizohet. Të pyesësh çifte që nuk duan fëmijë vazhdimisht dhe pse nuk duan fëmijë apo duke i goditur ata me “ju do të pendoheni më vonë në jetë”, është e gabuar. Kuptojeni se ashtu sikur ju që i keni mendimet tuaja, ata kanë të tyret dhe nuk duhet ti impononi pikëpamjet tuaja tek askush.

  1. Ju nuk e dini se çfarë po kalojnë të tjerët, jini të sjellshëm.

Për ta përmbledhur, të pyesni dikë se kur do të lindin një fëmijë nuk është pyetja e duhur për ta bërë. Qifti mund të ketë probleme marrëdhënieje, të luftojë me infertilitet, të merret me një abort, ose të mos dëshirojë të ketë një fëmijë për arsye personale. Ju kurrë nuk e dini se çfarë po kalon një person pas dyerve të mbyllura. Rri larg pyetjeve të cilat mund të jenë arsyeja që dikush shkoj në shtrat me lotë në sytë. Bëhu i mirë dhe mirëkuptues.

Përktheu: Filozofia.al

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu