Një nga gabimet e shumta që kemi dhe burimi më i madh i vuajtjeve emocionale dhe mendore është të kemi shumë pritshmëri për të tjerët.

Vënia vazhdimisht e miqve dhe familjes nën një mikroskop thjesht krijon probleme dhe studimet tregojnë gjithashtu se pritjet e pajustifikuara nga njerëzit çojnë në ankth, depresion dhe përkeqësim psikologjik të shëndetit.

1. Mjaft pritët që ata të bëjnë gjithmonë gjënë e duhur

Të gjithë janë të ndryshëm, që nga përbërja gjenetike në ADN-në tonë, deri tek besimet kulturore dhe shoqërore. Pritja e njerëzve për të bërë gjënë e duhur është pak joreale, sepse ajo që duket e drejtë për ju, nuk është për ata.

Mjedisi ku jeni rritur imponon praktika të ndryshme psikologjike dhe kulturore, që ndryshojnë tek njerëz të ndryshëm. Pra, nëse ushqyerja me një qen nuk është e drejtë për ju, mos e prisni atë nga kolegët tuaj aziatikë. Përqendrohuni në besimet dhe moralin tuaj.

2. Mos prisni që të gjithë të pajtohen me ju

Ne vazhdimisht ndihemi rehat kur njerëzit rreth nesh pajtohen me mendimet dhe veprimet tona, por kjo nuk mund të ndodhë gjithmonë. Mos lejoni që zemërimi ose lëndimi t’ju pushtojë, kur kolegët tuaj nuk ndajnë të njëjtat ndjenja që ju keni, pasi kjo është e pakuptimtë dhe e dëmshme.

3. Mjaft pritët që ata të jenë të përsosur

Dihet që askush nuk është i përsosur dhe nëse prisni këtë nga njerëzit, patjetër që do të pësoni zhgënjim. Në vend që të prisni që njerëzit të bëjnë gjëra të caktuara në përsosmëri, provoni dhe kuptoni se ata janë vetëm njerëzorë dhe që janë përpjekur. Përveç kësaj, ata mund të jenë shumë të kënaqur me atë që kanë bërë dhe ta shohin si më të mirën e tyre.

4. Mos prisni që ata të jenë lexues të mendjes

Ndonjëherë mund të mos ndjeheni mirë dhe mund të keni ndonjë trazirë emocionale ose mendore. Përdorni fjalët për të shprehur veten tuaj, sepse qeniet njerëzore janë të paafta për të lexuar mendjen tuaj. Mos harroni, mos komunikimi është një nga faktorët kryesorë që dëmton marrëdhënien.

5. Mjaft pritët që ata të na ngrejnë kur rrëzohemi

Gjithkush ka betejat e veta dhe vetëm për shkak se dikush nuk është aty për të pastruar pisllëkun nga shpatullat tuaja, nuk do të thotë se nuk u intereson. Ata mund të përballen me probleme shumë më të mëdha se sa juaji.

6. Mjaft pritët që ata gjithmonë t’ju kuptojnë

Mos u mundoni dhe të shpjegoheni veten shumë tek të tjerët, për sa kohë që ju e kuptoni veten, të tjerët nuk kanë rëndësi. Nëse miqtë nuk ju kuptojnë, kjo nuk ju bën më pak se sa jeni.

7. Mjaft pritët që ata t’ju trajtojnë ashtu siç i trajtoni

Ne të gjithë duam një botë të përsosur, por kjo nuk është e tillë. Disa njerëz sërish do ju trajtojnë keq, edhe nëse ju ji mbushni me mirësi. Jini të mëshirshëm dhe kuptoni se ata mund të mos kenë një marrëdhënie të vërtetë me veten e tyre.

8. Mjaft pritët që ata të ndryshojnë papritur sjelljen

Ju nuk mund të ndryshoni njerëzit, dhe sa më shpejt ta kuptoni, aq më e lehtë do të jetë për ju. Përpjekja për t’i bërë njerëzit të sillen në mënyra të caktuara ose për t’iu bindur normave të caktuara do t’i bënte që të luftonin dhe të largoheshin. Thjesht pranoni njerëzit ashtu si janë dhe ndryshojnë perspektivën tuaj. Ndryshimi vjen nga brenda.

9. Mjaft pritët që ata të jenë i njëjti person

Ju gjithashtu nuk duhet të prisni që ata të jenë i njëjti person që ishin një vit më parë. Rritja është graduale dhe betejat fitohen dhe humben çdo ditë. Dojini ata ashtu siç janë dhe pranojini, edhe nëse nuk plotësojnë standardet tuaja./bota.al

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu