Një person që luan viktimën zakonisht shpreh shumë negativitet dhe beson se problemet e tyre shkaktohen nga kushdo tjetër, por vetë ata janë të sigurt se vet veprimet nuk kanë asnjë lidhje me zgjidhjen e problemeve të tyre, kështu që ata mbesin duke u ndjerë plotësisht të pashpresë.

Ne mund të ndërveprojmë me ta çdo ditë të jetës sonë, të ndiejmë dhembshuri për ta dhe dëshirojmë të ndihmojmë, por pa e kuptuar fare, ata mund të manipulojnë me ne përgjatë procesit.

Ne jemi gjithmonë të etur për t’u thënë lexuesve tanë aspektet e ndryshme psikologjike të sjelljes së njerëzve. Sot ju ftojmë të lexoni këshillat tona të dobishme se si t’i dalloni njerëzit që veprojnë si viktima dhe t’i ndaloni ata të ju tërheqin

  1. Ata ndjejnë keqardhje për veten

Bota është mizore dhe ata janë shumë të dobët për të ndryshuar ndonjë gjë në lidhje me të. Kjo është ajo që viktimat mendojnë për veten e tyre dhe përpiqen ta portretizojnë pjesën tjetër të botës. Por e vërteta është që, bota e jashtme është jomiqësore dhe për të përballuar këtë, viktimat vazhdimisht ndjehen keq për veten e tyre dhe përpiqen t’i bëjnë njerëzit e tjerë të ndjehen njësoj. Sa më shumë njerëz reagojnë ndaj kësaj, aq më shumë viktimat mbërthehen në këtë rol.

  1. Ata manipulojnë

Atyre u pëlqen të duken të pafuqishëm për të fituar dhembshurinë tuaj dhe për të marrë simpatinë dhe mbështetjen tuaj. Kjo do t’i lejojë viktimës të luajë me ndjenjat tuaja dhe t’ju manipulojë. Ata gjithashtu mund t’ju bëjnë të ndiheni fajtorë për çdo gjë që ju keni bërë ndonjëherë ndaj atyre. Në fund, ata e bëjnë atë vetëm për të fituar më shumë vëmendje dhe t’i bëjnë njerëzit t’i dëgjojnë ata.

  1. Ata janë vampirë emocional

Njerëzit që luajnë viktimën mund të jenë mjaft të maskuar pasi përpiqen të tërheqin njerëz të tjerë për t’i ndihmuar të përballen me problemet. Ata krijojnë një imazh të një personi në nevojë, refuzojnë të marrin përgjegjësinë për diçka dhe në fund, varen vetëm nga njerëzit përreth tyre.  Pasi të jeni me ta për periudha të gjata kohe, do të ndjeheni sikur durimi, energjia dhe emocionet po ju shterrojnë.

  1. Jeta e tyre personale është në pritje

Meqenëse viktimat janë zakonisht të sigurt për pafuqinë e tyre, ata nuk bëjnë asnjë përpjekje për të përparuar jetën e tyre dhe për t’u bërë më të mirë në diçka. Në thelb, ata ngecen në një periudhë të caktuar të jetës së tyre. Dhe për t’i bërë gjërat më keq, ata do të kenë gjithnjë 100 arsye të tjera pse u ndodhi ajo dhe ndonjë përpjekje e juaja për t’i ndihmuar ata do të bllokohen qysh në fillim.

  1. Ata krijojnë barriera

Atyre nuk u pëlqen të dëgjojnë ndonjë gjë që thoni për sjelljen ose qëndrimin e tyre dhe nuk u pëlqen të përballen me faktin se po toksikohen nëse kjo ndodh, ata do të zgjedhin të presin njerëzit dhe të ndalojnë çdo komunikim me ta.  Ky mentalitet mbizotërues dhe joracional krijon shumë kaos në marrëdhëniet e tyre me njerëzit dhe për fat të keq, ata nuk do t’i shohin gjithmonë gabimet e tyre

  1. Ata kanë probleme tu besojnë të tjerëve

Ky është rezultat i një problemi të thellë psikologjik te dikush që është viktimë – atyre u mungon vetëbesimi dhe nuk besojnë në veten e tyre.  Ata projektojnë emocionet e tyre në pjesën tjetër të botës dhe me të vërtetë besojnë se njerëzit e tjerë janë ashtu si ata: e pabesueshme! Nuk ka asnjë garanci që dikush mund t’i bindë ata ndryshe.

  1. Ata nuk mund të ndalojnë së krahasuari veten me të tjerët

Për shkak se u mungon vetëbesimi, ata nuk mund të ndalojnë së menduari nëse janë më mirë ose më keq se kushdo tjetër. Në mënyrë tipike, ata do ta krahasojnë veten me të tjerët në një mënyrë negative dhe pastaj të depresionohen për këtë. Kjo vetë-kritikë është e dëmshme për  si për viktimat ashtu edhe njerëzit përreth tyre pasi do të përpiqen të kapen pas tyre për të fituar dhembshurinë e tyre. Por realiteti është që, askush nga ne nuk është i përsosur dhe të gjithëve na mungon diçka, që është krejt normale.

  1. Ata janë të pakënaqur me jetën e tyre

Pavarësisht se çfarë gjëra pozitive ndodhin në jetën e tyre, viktimat nuk do t’i marrin seriozisht dhe kurrë nuk do të jenë të mjaftueshme. Pavarësisht nga ajo që mungon ose që nuk e kanë, ata do të duan akoma më shumë për veten e tyre. Në thelb, ata do të bëhen pjesë e një rrethi vicioz ankimi. Njerëzit si këta zakonisht nuk janë optimistë dhe nuk e vlerësojnë jetën dhe momentet e ndritshme të tyre.

  1. Ata lehtësisht shkaktojnë grindje

Njerëzit me mendime të ndryshme, kritika ose ata që nuk pajtohen me viktimat mund të merren me të vërtetë seriozisht. Këta lloj njerëzish do të marrin çdo mosmarrëveshje si një fyerje personale dhe do të vendosin të sulmojnë. Ata mendojnë se njerëzit përreth tyre duan t’i lëndojnë ata mendërisht, kështu që viktimat duhet të jenë gjithnjë të gatshëm për të shkuar në luftë.

  1. Ata nuk marrin asnjë përgjegjësi

Gjithmonë është problemi i dikujt tjetër. Viktimat gjithmonë kanë njerëz të tjerë për të fajësuar për dështimet dhe problemet e tyre. Ata nuk janë të sigurt sa duhet për asgjë dhe kanë frikë të marrin përgjegjësinë për veprimet e tyre dhe do të preferojnë ta vendosin gjithçka tek dikush tjetër. Në këtë mënyrë, ata largohen nga ndjenjat dhe mendimet e tyre, duke ia lënë pjesën tjetër të gjithë të tjerëve.

Përktheu: filozofia.al

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu