Friedrich Nietzsche, “Përtej së mirës dhe së keqes”

“Është çnjerëzore të bekosh atje ku dikush mallkon.”

“Në lavdërim ka më shumë shkelje se në qortim.”

“Krishtërimi i dha helm për të pirë Erosit; ky nuk vdiq, por u kthye në ves.”

“(Për çdo parti) Një bari ka gjithmonë nevojë për një dele. Në të kundërt, do t’i duhet atij të bëhet vetë delja.”

“Të flasësh shumë për vetveten mund të jetë edhe një mënyrë për t’u fshehur.

Ku është pema e dijes, aty është gjithmonë parajsa.”

“Ajo që bëhet nga dashuria ndodh gjithmonë përtej së mirës dhe së keqes.”

“Ndjenja e tragjedisë shtohet dhe pakësohet me sensualizmin.”

“Marrëzia është diçka e rrallë te njerëzit e veçantë, ndërsa tek grupet, partitë, popujt dhe epokat ajo është rregull.”

“Femra e mirë dhe femra e përdalë do dru.”

“Pjesa e poshtme e trupit bën që qenia njerëzore të mos merret aq lehtë për Perëndi.”

“Fjalia më me cipë që kam dëgjuar: Te dashuria e vërtetë është shpirti që përqafon trupin.”

“Edhe bashkëjetesa pa kurorë u shthur… nga martesa.”

“Në sajë të muzikës, pasionet kënaqen me vetveten.”

“Nuk ka dukuri morale, por vetëm një shpjegim moral të dukurive.”

“I vura veshin jehonës dhe dëgjova lavdërime.”

“Në kushte paqeje, njeriu i luftës vërsulet kundër vetvetes.”


Franz Kafka

“Libri duhet të jetë shpata për detin e ngrirë që kemi brenda vetes.”
(Në një letër për Oskar Pollak 1904)

“Ka një sasi të pafundme shprese në univers, por jo për ne.”
(Në një letër për Milena Jesenska, 1920)

“Disa mohojnë ekzistencën e mizeries, duke treguar diellin. Ai mohon ekzistencën e diellit duke treguar mizerien.”
(Ditari)

“Gëzimi i jetës rridhte me aq pasion të zjarrtë nga gryka e tij, sa për spektatorët nuk ishte e lehtë ta përballonin tronditjen që shkaktonte.”
(Nga historia e shkurtër “Artisti i uritur”)

“Qëndro në tavolinën tënde dhe dëgjo. Madje, as mos dëgjo, vetëm prit. As mos prit, qëndro plotësisht i palëvizur dhe vetëm. Bota do të prezantojë veten e saj pa maskë, nuk do mund të bëjë gjë tjetër, ajo do të përpëlitet në ekstazë në këmbët e tua.”
(Procesi)

“Mos e përkul, mos e zbut, mos u përpiq ta bësh të logjikojë, mos e ndrysho shpirtin tënd në përputhje me modën. Përkundrazi, ndiq obsesionet e tua më të fuqishme, pa mëshirë.”
(Nga parathënia e librit me historitë e shkurtra të Franz Kafkës, shkruar nga Anne Rice.)


Victor Hygo

“Pothuajse të gjitha dëshirat tona kur analizohen mirë, përmbajnë diçka tejet të turpshme.”

“Lutja është një pohim madhështor i padijës.”

“Lëvduar qoftë Perëndia që ia dha secilit lodrën e tij: kukullën fëmijës, fëmijën gruas, gruan burrit, dhe burrin qoftëlargut!”

“Dikush nganjëherë thotë: ‘Ai vrau veten se i ishte mërzitur jeta.’ Në fakt duhet të thotë: ‘Ai vrau veten se ishte mërzitur nga mungesa e jetës.”

“Inteligjenca është grua, fantazia është mëseusja e saj, kujtesa është shërbyesja.”

“Kureshtja është një nga format e zotësisë femërore.”

“Të mosbërit asgjë është lumturi për fëmijët dhe mjerim për pleqtë.”


Gabriel Garcia Marquez

“Asnjëherë mos rresht së qeshuri, as kur je i/e merzitur, dikush mund të bjerë në dashuri më të qeshurën tënde.”

“Ti mund të jesh thjesht një njeri më shumë në këtë botë, por për dikë, je vetë bota.”

“Vjen gjithmonë mëngjesi dhe jeta na jep prapë mundësinë t’i bëjmë gjërat si duhet.”

“Ndoshta Zoti do që ti të takosh disa njerëz të gabuar përpara se të takosh të duhurin, kështu që t’i jesh mirënjohës.”

“Mos qaj sepse i erdhi fundi. Buzëqesh sepse ndodhi.”/ filozofia.al

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu