Si e kapërcen dashurinë e parë? Kjo është pyetja që të gjithë i kemi kërkuar përgjigjen të paktën një herë në jetën tonë.

Mund të ishte personi i parë me të cilin u lidhëm në shkollë të mesme si 16 vjeçarë, dikush me të cilin e ndamë puthjen tonë të parë, personin e parë që ne i thamë “Të dua”, ose ai personi special që menduam se ishte shpirti ynë. Kushdo që të jetë, të humbasësh të dashurin ose të dashurën tënde nuk është kurrë e lehtë.

Nëse kjo është diçka me të cilën po merreni tani, ne kemi një zgjidhje për problemin tuaj. Këtu janë 13 hapa për të ndjekur nëse po përpiqeni të kuptoni se si ta kapërceni dashurinë tuaj të parë në mënyrën më të shëndetshme të mundshme.

 

 1. Pranojeni që ky është fundi

Hapi fillestar për të kapërcyer zemërthyerjen tuaj të parë është të bindni veten se gjithçka ka mbaruar. Ju nuk mund të prisni që ta harroni atë dhe ta largoni nga zemra juaj nëse shpresoni se ai do të kthehen tek ju dhe se gjërat do të jenë ashtu siç kanë qenë më parë.

Kjo është pikërisht ajo që shumë njerëz e bëjnë kur ndahen për herë të parë: ata janë mohues dhe nuk pranojnë të përballen me realitetin e ashpër.

E di që është më e lehtë të vazhdosh të pretendosh se asgjë nuk ka ndryshuar, në vend se të shikosh të vërtetën dhe dhimbjen në sytë e tu, por thjesht duhet ta bësh atë herët a vonë, nëse dëshiron ndonjë përparim, dhe padyshim që është më mirë ta bësh menjëherë sesa t’i jepni vetes më shumë shpresë të rreme.

Fati nuk do t’ju bashkojë magjikisht ju dhe ish-in tuaj (dhe madje nëse do të ndodhë, nuk do të ishte kurrë e njëjtë), kjo nuk është një fazë apo një provë që çdo marrëdhënie kalon nëpër të. Kjo është e gjitha – ky është fundi dhe lamtumira përfundimtare.

Kështu që, në vend që ta vendosni tërë jetën tuaj në pritje ndërsa prisni me durim që ky person të kthehet, investoni të gjithë energjinë tuaj për ta kapërcyer atë.

 1. Mos e shihni ndarjen si fundin e botës

Kjo është një tjetër gjë që ndodh me shumicën e njerëzve pas zemërthyerjes së parë: ata mendojnë se është fundi i botës dhe se ata nuk do të shërohen për një milion vjet. Kjo është përvoja juaj e parë kur bëhet fjalë për këtë lloj dhimbje emocionale, ju godet pikërisht në thelb dhe është krejtësisht e natyrshme që ju nuk dini ta trajtoni.

Në fillim, ju mendoni se do të vdisni. Jeta juaj ka mbaruar dhe gjithçka tjetër përveç atij personi është e kotë.

Sidoqoftë, kjo është larg nga e vërteta. Toka do të vazhdojë të rrotullohet edhe pse keni humbur dikë që e doni dhe do të vazhdoni të jetoni, edhe pse nuk duket kështu tani.

Ju lutem, ndaloni së qeni kaq pesimist. Marrëdhëniet e para mbarojnë, njerëzit rriten ndaras dhe varet nga ju nëse doni ta pranoni këtë si një pjesë të jetës – asgjë më shumë dhe asgjë më pak.

Përveç kësaj, nuk do t’ju gënjej – këto gjëra do të vazhdojnë të ndodhin. Do të gaboni në dashuri dhe do të ju thyhet zemra përsëri, por ndryshimi është se, herën tjetër që do të ndodhë, do ta dini se do ta mbijetoni këtë.

 1. Pushoni së romantizuari dashurinë tënde të parë

Nëse e doni përgjigjen e pyetjes: “Si ta kapërcej dashurinë time të parë?” kjo është në të vërtetë mjaft e thjeshtë: thjesht duhet të ndalosh romantizimin e saj.

Ajo që e bën dashurinë e parë kaq të vështirë për tu kapërcyer është fakti që njerëzit priren ta romantizojnë atë, pasi ajo është përvoja juaj e parë kur bëhet fjalë për romancën.

Sa herë keni dëgjuar që dikush që t’ju thotë se nuk e harroni kurrë në të vërtetë personin e parë që e keni dashur? A do ta mbani mend përgjithmonë puthjen tuaj dhe përvojën e parë me seksin e kundërt?

Sa filma keni shikuar në lidhje me njerëzit që rindërtojnë romancat e shkollës së mesme kur plaken?

Ju mund të mos jeni të vetëdijshëm për këtë, por ne jemi të rrethuar nga kulti i dashurisë së parë. Të gjithë e shohin atë si formën më të pastër, më të çiltër dhe më të fortë të lidhjes romantike.

Sidoqoftë, është koha që ju ta prishni këtë mit.

Më lejoni t’ju them diçka: ndjenjat që keni për dashurinë tuaj të parë thjesht duket se janë më të fortat vetëm sepse nuk keni përjetuar asgjë të ngjashme më parë. Ju e jepni vetes plotësisht te personi tjetër vetëm sepse ende nuk keni mësuar të jeni të kujdesshëm në mënyrën se si ia hapni zemrën tuaj të tjerëve.

Herën e parë që ndahesh me dikë duket se është më e dhimbshmja, sepse akoma nuk ke pasur rastin të mësosh si ta përpunosh këtë ndjenjë.

Prandaj, nuk ka asgjë të veçantë në lidhje me romancën e parë. Në të vërtetë ajo është si çdo marrëdhënie tjetër që do të keni gjatë jetës tuaj.

Në fakt, lidhja e fundit është ajo që llogaritet!

 1. Mos mbani kontakte me të

Pasi ti keni klasifikuar ato më baziket në kokën tuaj, është koha për disa lëvizje radikale. Hapi i parë drejt shërimit tuaj të plotë është ndërprerja e kontakteve me ish-in tuaj.

Jam e sigurt se keni dëgjuar për rregullin e “asnjë kontakt”: ju e bllokoni numrin tuaj të dikurshëm, miqësinë dhe nuk i hapni ato në të mediat sociale dhe ndaloni çdo lloj komunikimi me të. Njerëzit zakonisht ndjekin këtë rregull për ta bërë ish-in të ndiejë mungesën e tyre dhe t’a rikthejnë pastaj atë.

Sidoqoftë, edhe pse do t’i përmbaheni rregullit të kontaktit, nuk do ta bëni atë për këto qëllime. Përkundrazi, ju do ta bëni këtë sepse është mënyra e vetme për të larguar ish-in tuaj nga jeta dhe zemra juaj.

Po, të jeni miq pas një kohe të gjatë lidhjeje është një gjë e bukur, e civilizuar për ta bërë. Sidoqoftë, është e mundur vetëm në rastet kur të dy jeni plotësisht indiferentë ndaj njëri-tjetrit dhe nuk keni asnjë ndjenjë romantike.

Nga ana tjetër, sa më shpejt që të provoni ta kuptoni se si ta kapërceni dashurinë tuaj të parë, bëhet më shumë se e dukshme se ju nuk e keni tejkaluar atë. Prandaj, gjëja e fundit që duhet të bëni është të mundoni veten dhe të pretendoni se mund të jeni miq më të mirë vetëm për të “bërë gjënë e duhur”.

 1. Këputi të gjitha lidhjet me rrethin e tij

Shumë njerëz nuk e dinë këtë, por ekziston një ndryshim midis mosdhënies së plotë të kontaktit dhe prerjes së të gjitha lidhjeve me marrëdhënien tuaj të kaluar. Sidoqoftë, le të jemi të vërtetë këtu: a ka ndonjë kuptim ndalimi i gjithë komunikimit me ish-in tuaj nëse do të vazhdoni ti bëni disa gjëra të tjera për të qenë rreth tij?

Po, kjo mund të jetë efektive nëse qëllimi juaj është ta bëni atë të kenë frikë se mos ju humbas dhe nëse dëshironi që ai të mendoj se ju keni lëvizur më tej.

Sidoqoftë, nëse me të vërtetë dëshironi ta tejkaloni këtë person, nuk do të ju interesojë se çfarë mendon ai – e rëndësishme është se si ndiheni dhe nëse po bëni ndonjë përparim të vërtetë.

Kjo është arsyeja pse jeta juaj duhet të ndalojë të rrotullohet rreth këtij personi. Para së gjithash, preni lidhjet me miqt dhe familjen e tij. Unë e di që kjo është mjaft e vështirë, veçanërisht nëse ne po flasim për disa miq të ndërsjellë që ju gjithashtu i doni dhe që janë të rëndësishëm për ju.

Nga ana tjetër, kur bëhet fjalë për familjen tuaj të dikurshme, ju ndoshta jeni shumë të trembur për të filluar t’i shmangni ata ose t’i bllokoni ata gjithkund, sepse nuk dëshironi të dukeni të vrazhdë. Në fund të fundit, askush nga këta njerëz nuk ju ka bërë asnjë dëm dhe nuk është e drejtë që ata të paguajnë pasojat për veprimin tuaj të mëparshëm.

Sidoqoftë, kjo nuk ka të bëjë me ta – ka të bëjë me ty. Ti duhet të gjesh një mënyrë për ta bërë veten të ndjeheni më mirë dhe kjo është një pikënisje shumë e mirë.

Për më tepër, kjo nuk do të thotë që ju duhet t’i fshini këta njerëz nga jeta juaj përgjithmonë. Ju thjesht mund të shpjegoni situatën, t’i kërkoni që ata të kuptojnë dhe t’ju japin ca kohë, dhe unë jam i sigurt se shumica prej tyre do ta bëjnë këtë.

 1. Kufizoje kohën që e shpenzon duke menduar për të

Pra, ju e keni larguar fizikisht ish-in tuaj dhe të gjithë ata që ta kujtonin atë. Ju e keni ngushtuar  rrethin e njerëzve me të cilët mund të flisni rreth tij, por pavarësisht kësaj, ky person është ende i pranishëm vazhdimisht në pjesën e prapme të mendjes tuaj.

Pjesa më e keqe është se keni filluar të mendoni se nuk ka asgjë më shumë që mund të bëni në lidhje me të.

Ju keni ndaluar të shkoni në vendet ku e dini se mund ta takoni, keni ndërprerë lidhjet me të gjithë ata që mund të dine diçka për të, nuk po arrini me të, nuk po i gjurmoni profilet e tij, nuk do të pyesni rreth tij …

Por përkundër gjithë kësaj, duket sikur nuk do të arrish askund. Ky person është akoma ai për të cilin mendoni që nga agimi deri në muzg dhe natyrisht ndjeheni të pafuqishëm për këtë.

Epo, mashtrimi është në kufizimin e kohës kur ju lejohet të mendoni për ish-in tuaj. Sigurisht, do të ishte ideale nëse thjesht mund të kapni gishtat dhe të ndaloni të mendoni për të.

Sidoqoftë, pasi që kjo është e pamundur, do të ishte mirë sikur të fillonit me disa hapa të vegjël. Për fillestarët, jepni vetes le të themi gjysmë ore në ditë kur këtij i personi lejohet të ekzistojë në trurin tuaj.

Sa herë që mendoni për të jashtë këtij afati kohor, kujtoni veten për vendimin tuaj dhe lini mendimet tuaja për të për më vonë.

 1. Shpreso

Kurdo që kaloni një kohë të vështirë në jetën tuaj, duke përfshirë prishjen e marrëdhënies tuaj të parë, gjëja thelbësore është të mos humbni shpresën. Përkundrazi, përpiquni të jeni optimist dhe të keni besim në një të nesërme më të mirë, pa marrë parasysh problemet me të cilat përballeni.

Kjo është mjaft e rëndësishme kur bëhet fjalë për të kapërcyer edhe dashurinë tuaj të parë të vërtetë. Pavarësisht se si ndiheni tani, duhet të jeni të vetëdijshëm që do të dashuroni përsëri dhe se personi i duhur do të vijë.

Pavarësisht nëse e besoni apo jo këtë, do të vijë dikush të cilin do ta dashuroni më shumë sesa e keni dashur ish-in tuaj.

Dikush që do ta shërojë zemrën tuaj të thyer dhe do t’ju ndihmojë të ngrihet nga hiri; dikush që do t’ju bëjë të harroni gjithë këtë dhimbje që ju po përballeni tani dhe që do t’ju ndihmojë ti lini të gjitha këto në të kaluarën, aty ku edhe e kanë vendin.

E di që të dëgjosh këtë tani të bën të mendosh që thjesht po përpiqem të të ngushëlloj dhe të bëj të ndihesh më mirë por kjo është e vërtetë dhe duhet ta besosh këtë me të gjithë forcën tende.

Jeta juaj e re ju pret dhe herët a vonë, kjo nuk do të jetë asgjë tjetër veçse një kujtim i largët. Në fakt, ju do të kujtoni dashurinë tuaj të parë me një buzëqeshje në fytyrën tuaj dhe asgjë më shumë.

 1. Fokusohu në kujdesin ndaj vetes

Kjo është koha kur së pari duhet të përqendroheni në kujdesin për veten. Për dy vjet, ju e keni dashur këtë person me gjithë zemrën dhe i’a ke dhënë atij vendin e parë në jetën tënde dhe tani ju duhet të mësoni të thyeni këtë cikël.

Ndoshta ju keni ndryshuar për t’u përshtatur më mire pastaj. Ndoshta ju e keni humbur personin që keni qenë më parë, por tani është koha të rimarrni vetëvlerësimin tuaj dhe ta gjeni veten përsëri.

Në vend që të harxhoni ditë të tëra për të menduar për ish-in tuaj, përqendrohuni në vetë-përmirësimin. Punoni në pamjen tuaj, intelektin, emocionet, karrierën … gjithçka që ju ndihmon.

Në fund të fundit është se ju duhet të investoni energjinë tuaj për tu bërë personi që jeni destinuar të jeni. Punoni për përparimin personal, bëni të gjitha gjërat që keni dashur gjithmonë ti bëni dhe kënaqi të gjitha dëshirave më të thella të zemrës tënde.

Forcojeni vetëvlerësimin, praktikoni kujdesin për veten dhe bëni gjithçka që mundeni për ta bërë veten të lumtur sepse askush nuk do ta bëjë atë për ju

 1. Kërko ndihmë

Ndëgjoni me kujdes: nuk është e turpshme të pranoni se nuk mund ti trajtoni vetë disa situata jetësore dhe se mund të keni nevojë edhe për një dorë, përderisa kaloni nëpër to.

Jo, kjo nuk vlen vetëm për gjëra të tilla si vdekja e një të dashuri, divorci ose humbja e vendit të punës. Ju keni të drejtë të ndjeheni ashtu siç ndiheni dhe askush nuk mund t’ju thotë se vuajtja juaj ju bën më të dobët, të papjekur, ose që ajo është e parëndësishme.

Para së gjithash, përpiquni të kërkoni ndihmë nga miqt dhe familja juaj. Ka të ngjarë që shumica e njerëzve përreth jush kanë kaluar të njëjtën situatë në të kaluarën, kështu që përvoja e tyre e vlefshme mund të ju shërbejë patjetër si këshilla.

Unë nuk po them që ju duhet të ndiqni verbërisht modelet e tyre të sjelljes, pasi të gjithë ne shërohemi në një mënyrë të ndryshme dhe me një ritëm të ndryshëm, por ajo që mund të bëni është t’i kërkoni ata. Për më tepër, tregimet e njerëzve të tjerë do t’ju bëjnë të shihni se të gjithë përjetojnë dhimbje, herët a vonë.

Nëse kjo nuk ju ndihmon, mos u turpëroni të kërkoni ndihmë profesionale. Shkoni bisedoni me një ekspert i cili do t’ju japë shtytjen që ju nevojitet për të filluar racionalizimin e gjërave dhe për të filluar procesin tuaj të shërimit në një mënyrë të shëndetshme

 1. Mëso nga kjo lidhje

Në vend që ta shihni këtë ndarje si gjënë më të keqe që mund t’ju ndodhte, provoni të vëzhgoni gjithçka që ndodhi, nga një këndvështrim tjetër.

Para së gjithash, marrëdhënia juaj e dashur nuk ishte e gjitha e keqe – ajo kishte momentet e saj të bukura. Ju lutemi mos lejoni që ato momente të fshihen nga kujtesa juaj dhe me gjithë gjërat e këqija që kanë ndodhur kohët e fundit.

Pavarësisht se si përfundoi, ajo ende kishte vlerën e saj dhe që një person me të cilin takohesh për kaq gjatë meriton të mbetet në kujtesën tënde. Po, mbaroi por ishte e bukur për aq sa zgjati.

Së dyti, nëse jeni e mençur, do ta përdorni romancën tuaj të dështuar si një mësim të ashpër por me vlerë. Kjo do t’ju ndihmojë të mësoni për dashurinë, për seksin e kundërt, për jetën dhe marrëdhëniet dhe më e rëndësishmja – për veten tuaj.

Shiheni këtë si një shans për të vëzhguar modelet tuaja për lidhjet toksike. Cilat ishin gabimet tuaja gjatë kësaj marrëdhënieje?

Cilat janë gjërat që ju po kërkoni dhe ato që nuk do ti toleroni përsëri? Cili është lloji juaj i preferuar i partnerit dhe cilët janë shkelësit e marrëveshjeve tuaja?

Si mund të të ndihmojë kjo për ta gjetur personin e duhur?

Nga të gjitha mësimet që mund të të mësojë ndarja juaj, kjo është thelbësore: nuk keni nevojë për askënd që të mbijetoni – thjesht duhet të bindeni për këtë. Në fund të fundit, për gjithë këtë kohë, ishit e bindur që nuk mund të bënit pa partnerin tuaj dhe se do të vdisnit nëse ishit ju ajo që do të largoheshit.

Sidoqoftë, ja ku je ti, e sigurt dhe e shëndoshë. Po, ti je duke kaluar zemërimin tënd të parë, por ajo që ka rëndësi është që ti je akoma e plotë dhe e kompletuar.

Kështu që, mendoj se ju jeni më e fortë se sa që keni menduar.

 1. Mos i jep nxitim vetes për një lidhje tjetër

Të kërkosh këshilla nga të dashurit tuaj nuk do të thotë që të shkoni kundër dëshirave të zemrës suaj. Kjo vlen veçanërisht për situatën kur të gjithë ju thonë të luftoni zjarrin me zjarr dhe mënyra më e mirë për të harruar ish-in tuaj është që të përfshiheni në një marrëdhënie të re, sikur kjo të ishte një copë tortë.

Edhe pse nuk ka asgjë të keqe të biesh në dashuri përsëri, ju lutemi mos e detyroni veten të bëni asgjë për të cilën nuk jeni gati. Mos u nxitoni në një marrëdhënie të re sepse kjo do t’ju bëjë të ndjeheni më keq se më parë.

Përvec që i’a jepni bagazhit tuaj emocional nga marrëdhënia juaj e kaluar, një shans për të prishur fillimin tuaj të ri, nuk ka asnjë mënyrë që të ketë sukses nëse e filloni atë për arsyet e gabuara. Në fund të fundit, askush nuk e meriton të jetë sythi juaj – do të ishte e padrejtë për ju që të tërhiqni një person të tretë në makinën tuaj emocionuese.

Nuk ka rëndësi që ju jeni shkëputur për mirë nga ishi i juaj, ju ende i keni disa çështje të pazgjidhura me veten tuaj, të cilat nuk janë tokë e frytshme për një romancë të re e të shëndetshme.

 1. Jepi vetes kohë për shërim

Po, e gjithë kjo ka të bëjë me marrëdhëniet tuaja të kaluara dhe vazhdimin e tyre. Sidoqoftë, për të ditur përgjigjen e pyetjes: “Si ta tejkalojë dashurinë time të parë?”, ju duhet fillimisht ta rregulloni zemrën tuaj të thyer.

Shërimi është një proces që kërkon kohë, përkushtim dhe energji. Prandaj, ju lutem mos prisni që ajo të bëhet brenda natës.

Jo, nuk po them se ju duhet t’i kushtoni tërë jetën tuaj këtij personi dhe se duhet t’i lejoni vetes të jeni e trishtuarpër të për pjesën tjetër të përjetësisë. Sidoqoftë, nuk mund të shtypni emocionet tuaja dhe të pretendoni se gjithçka është në rregull.

Një ide e mirë do të ishte të vendosni vetë një afat kohor. Shënoni një datë të caktuar në kalendarin tuaj dhe lejoni vetes të vuajë deri në atë kohë. Pastaj, kur të vijë kjo datë, nuk do të lejohet të mendoni ose të flisni për atë person. Jo, nuk do të shëroheni plotësisht, por do të keni përparuar në mënyrë të konsiderueshme dhe do ta keni përgjigjen e pyetjes: “Si e kapërcen dashurinë tënde të parë”?/filozofia.al

Autore: Selma June

Në shqip nga filozofia.al

 

 

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu